Fyra personer gjorde upp om segern i finalen av Robinson 2020, som sändes på söndagskvällen. Mannen på bilden är inte en av dem (arkivbild). Foto: Caleb Jones /TT-AP

Årets upplaga av Robinson avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Michael Björklund är årets vinnare av realityserien Robinson. Den åländske kocken navigerade sig genom programmet med snällhet som främsta vapen, offrade framtänderna, och fick nya perspektiv på sitt vardagsyrke.

– Jag har aldrig räknat riskorn förut, säger Björklund till TT.

Efter en lång avslutande tävling kunde Björklund vråla ut sin segerglädje efter att ha klättrat upp till plattformen där vinnarstatyetten väntade.

I efterhand kan vinnaren konstatera att den sociala aspekten som är en viktig del av Robinson-upplevelsen varit befriad från dolkstötar i ryggen för hans del.

”Samla ved och laga mat”

– Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, men inte en enda röst mot mig i något ö-råd visar väl på att man fått många nya kompisar, helt enkelt, och aldrig riktigt varit i skottgluggen. Jag försöker alltid att vara så snäll och rak som möjligt i vanliga fall, säger Michael Björklund.

Michael Björklund från Åland vann Robinson 2020 efter att ha besegrat de andra finalisterna Clara Henry, Priya Svang och Christoffer Willén. Foto: Linus Nilsson /TV4 C More

Michael Björklund stod för ett av säsongens mer minnesvärda ögonblick när han blev av med framtänderna under en tävling som gick ut på att deltagarna skulle slita köttstycken från griskadaver enbart med hjälp av munnen.

Garnityren blev kvar i grisen, med en klädsam ny glugg i ålänningens mun som kompensation.

– Som liten gnisslade jag ned mina tänder. De byttes ut för 15 år sedan och i stunden glömde jag bort att jag hade lagade tänder. Sedan såg jag ut som en riktig Robinson. Det var en konstig känsla att läspa hela tiden, men när jag kom hem hade min fru fixat tandläkartid.

En biff, åtta personer

Björklund har blivit utsedd till Årets kock i både Finland och Sverige och tävlat i svenska kocklandslaget. Under vistelsen i Robinson fick han bekanta sig med nya råvaror han aldrig jobbat med tidigare, som cassava, jams, brödfrukt och palmhjärta. Men det är framför allt något annat han tar med sig från upplevelsen: Att verkligen kunna uppskatta hur någonting smakar, på ett helt nytt sätt.

– Jag började värdesätta mat på ett helt annat sätt. Jag har till exempel aldrig delat en biff på åtta portioner tidigare. Det blir ingen stor bit var, så då satt man och analyserade och njöt medan man tuggade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.