Tongivande funkisarkitekt lyfts fram i ny utställning: ”En konstnär i klass med Astrid Lindgren”

Uppdaterad
Publicerad

Många har sett hans byggnader men få känner till hans namn. Nu visar arkitekturmuseet Arkdes den första omfattande utställningen med Sigurd Lewerentz, som bland annat ritade Skogskyrkogården i Stockholm.

– Det finns ingen arkitekt som har lika stor påverkan över hela världen. Vi vill visa svenskarna att här har vi en konstnär i klass med Ingmar Bergman och Astrid Lindgren, säger Kieran Long, curator för utställningen samt överintendent på ArkDes. 

Sigurd Lewerentz var verksam under större delen av 1900-talet, fram till sin död 1975. Under Stockholmsutställningen 1930, var han en frontperson. Han ritade flera av paviljongerna och till exempel en flytande dansbana som skulle ligga vid Skeppsbron.  

– Han strävade efter att beskriva en ny modern värld. Fokus på hans ritningar är ofta “vad händer med människan”, mer än själva arkitekturen. Det är intressant, säger Kieran Long.  

Kronan på Lewerentz verk är Skogskyrkogården i Stockholm, som idag står på Unescos världsarvslista och som han gjorde tillsammans med Gunnar Asplund.  

– När man kommer in tar det lång tid innan ser man ser en grav, det är viktig del av idén.  

Bland andra berömda begravningsplatser han skapat finns Sankt Petri Kyrka i Klippan och Östra kyrkogården i Malmö.  

Utställningen Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt öppnar på ArkDes den första oktober.

I videon kan du se Sigurd Lewerents arkitektur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.