Arkeologen: ”Viktigt att inte städa undan allt som är svårt”

Uppdaterad
Publicerad

Att museer har samlingar av mänskliga kvarlevor är en omdebatterad etisk fråga som aktualiserats med konflikten kring hanteringen av de kvarlevor som finns på Naturhistoriska i Göteborg.

– Vad händer med den döda kroppen och när går vi från att vara ett subjekt till ett objekt?, resonerar Liv Nilsson Stutz, lektor i arkeologi.

Att museer har samlingar av mänskliga kvarlevor är inte helt etisk okomplicerat, menar Liv Nilsson Stutz, lektor i arkeologi.

– Det är viktigt att inte städa undan allt som är svårt. Samtidigt, att ställa ut två foster med en funktionsvariaton som vi kan anta har hamnat där under en tid då man inte hade samma respekt för människors rättigheter, ja, det kanske inte är där man ska börja, säger Liv Nilsson Stutz till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturhistoriska riksmuseet

Mer i ämnet