Arla slutar sälja Kefir – förpackningen anses olämplig

Uppdaterad
Publicerad

Filmjölksprodukten Kefir kommer inte att säljas i svenska butiker under en period. Arla anser att förpackningen associeras med Ryssland på ett sätt som inte är lämpligt under rådande omständigheter, det rapporterar Dagens Nyheter.

Kefir produceras i Sverige och består helt av svenska råvaror men Arla har beslutat att dra in filen på grund av förpackningens ryska associationer.

– Det stämmer att Arla har valt att tillfälligt stoppa försäljningen av Kefir. Produktinnehållet är 100% svensk råvara, men på förpackningen är det en illustration av röda torget i Moskva och som läget är just nu vill vi inte förknippas med Ryssland och den ryska regimen. Vi tycker att just den illustrationen för tankarna ditåt och det känns inte bra, säger kommunikationschefen Caroline Starck till Kulturnyheterna.

Den syrade grädden Smetana, som är en vanlig ingrediens i rysk matlagning, kommer däremot inte att sluta säljas då Arla anser att den förpackningen har mer neutrala illustrationer än Kefir har.

Kefir kommer att komma tillbaka till butikshyllorna, men med en ny förpackning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.