Art Basel i Hongkong 2019 Foto: Art Basel

Kritik mot Art Basel i Hongkong – mässan genomförs trots coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Konsthandlare och gallerister världen över ifrågasätter valet att genomföra Art Basel i Hongkong, trots coronaviruset. Det första dödsfallet i staden rapporterades den fjärde februari, men ännu har organisatörerna inga planer på att ställa in mässan.

Mässorganisationen Art Basels konstmässa i Hongkong möts av kritik från utländska återförsäljare, rapporterar South China Morning Post. Gallerier från bland annat London, Tokyo och New York har valt att dra sig ur, rapporterar Artnet.

”Var i sanden är linjen dragen?”

I ett brev som skickades till the Hongkong Art Gallery Association i slutet av januari manade den brittiska konsthandlaren Richard Nagy att ställa in mässan. I brevet skriver han ”När kommer Art Basel Hongkong ställa in mässan? Är det när det är 100 infekterade människor i Hongkong? Är det när en är död i Hongkong? Exakt var i sanden är linjen dragen?”

Snedvriden bild av situationen

Som svar släpptes ett uttalande från föreningen den 31 januari:

 ”Låt oss försäkra dig att representanterna av mässan har varit i ständigt samråd med många av våra gallerimedlemmar, såväl regionala konstsamlare, angående stadens status när den navigerar sig genom en av de mest tumulta perioderna i dess historia.”

I uttalandet betonar de även att utländska medier varit sensationella i sin bevakning, vilket de menar gett en snedvriden bild av situationen:

”Kultur och konst har en speciell plats i staden och vi vet att konsten kommer fortsätta att frodas här [..] trots snäv täckning eller kommentarer från utlandet.”

Den fjärde februari rapporterades det första dödsfallet av coronaviruset i Hongkong.

Mässan är planerad från den 19 till 21 mars i år.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet