Artisten Britta Persson samarbetar med författarna och illustratörerna Emma och Lisen Adbåge på albumet Folk – dikt och toner om personer. Foto: SVT

Artisten Britta Persson tolkar Emma och Lisen Adbåges barnbok

Uppdaterad
Publicerad

Ensamhet, trösthandling och kändisromanser är inte ämnen som vi vanligtvis kopplar till litteratur som riktar sig till barn. Men det är några av de teman som texterna i författarna och illustratörerna Emma och Lisen Adbåges nya bok kretsar kring. Nu har de också samarbetat med artisten Britta Persson som gjort musikaliska illustrationer av texterna på albumet Folk – dikt och toner om personer.

– Vi har inte väjt för något ämne egentligen, säger illustratören och författaren Lisen Adbåge till Kulturnyheterna .  

– Det kommer nog rätt ifrån hjärta, själ och hjärna. Vi öser ur våra egna liv.  Det är en blandning av vad som har funnits och finns i oss och alla våra åldrar av oss, säger illustratören och författaren Emma Adbåge.

2017 belönades systrarna Emma och Lisen Adbåge med Lennart Helling-priset för boken ”Halsen rapar hjärtat slår – rim för 0–100 år”. Nu har de släppt den fristående uppföljaren “Folk” med ett 60-tal korta verser på rim.

– Personligen så tycker jag att det är det som är utmaningen, att koncentrera någonting som jag vill säga i text och bild så korthugget som möjligt. Det är liksom sporten i det hela, säger Lisen Adbåge. 

– Vi har försvårat det lite för oss själva. Och det är kul. Det är kul när det är svårt, säger Emma Adbåge.

– Bildberättandet har vi ju också som ett bonusinstrument. Vi kan berätta så mycket genom bilderna och stryka ganska mycket text, säger Lisen Adbåge.

Britta Persson: ”Raka rör och känslor”

Texterna illustreras inte enbart visuellt i detta projekt utan även ljudligt. Det är artisten Britta Persson som tonsatt tolv av systrarnas dikter som nu har samlats på det nya albumet ”Folk – dikt och toner om personer”.

Albumet är producerat och inspelat av Petter Winnberg från bandet Amason. Och på låten ”Det finaste” har Britta Persson bjudit in artister som Amanda Bergman, Nino Ramsby och Sibille Attar. 

– Jag har ju märkt, när jag har sjungit för barn förut, att det som funkar är raka rör och känslor. Man kan ju inte hålla på att vara svår man får bara förmedla det man vill säga.  Sjunga sin låt rakt upp och ner. Det är ju befriande när man ska göra musik, att man kan fokusera på kärnan i dikten, säger Britta Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer