Dr John blev 77 år gammal. Foto: TT

Artisten Dr John död

Uppdaterad
Publicerad

Den legendariske jazz- och bluesartisten Dr John har avlidit efter en hjärtattack, rapporterar flera medier. Han blev 77 år.

Malcolm John McRebennack Jr, som han egentligen hette, avled efter en hjärtattack på torsdagsmorgonen amerikansk tid, uppger hans publicist Karen Beninato för flera medier.

”Han skapade en unik blandning av musik som bar hemstaden New Orleans i sitt hjärta, eftersom den alltid fanns i hans hjärta”, skriver hon i ett uttalande.

Dr John var känd för att mixa musikstilar som jazz, blues, rock’n’roll, boogie woogie och funk. Alltid med avstamp i hemstadens mångkulturella musikaliska arv.

Inspirerad av voodoo

Han började karriären som studiomusiker på 1950-talet. En handskada tvingade honom att överge gitarren och att spela sina bluesriff på piano. Med tiden kom han att räknas som en av New Orleans viktigaste pianister, i fotspåren efter mästare som Fats Domino. Genombrottet kom på 60-talet med en egen sorts psykedelisk rock, starkt influerad av voodoo.

– Hans funkiga förmåga att blanda musikstilar och hans fantasirika personlighet skapade variation i New Orleans-soundet, säger Neil Portnow, ordförande för Recording academy, som genom åren gav sex Grammy-priser och ytterligare 15 nomineringar till Dr John.

”Älskar doktorn”

Många stjärnor skickar sista hälsningar till den omtyckte artisten.

”Gud välsigne Dr John. Fred och kärlek till hela hans familj, jag älskar doktorn”, skriver ex-Beatlen Ringo Starr på Twitter.

”Vila i frid, Dr John. Jag glömmer aldrig stunderna då vi filmade Treme. Du var en katt som alltid såg till att det svängde”, skriver skådespelaren Wendell Pierce, från dramaserien Treme där Dr John var med och spelade sig själv.

Hans mest kända låt är Right Place, Wrong Time från 1973. År 2011 valdes han in i Rock and roll Hall of Fame.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.