Marvin Lee Aday, eller Meatloaf som han kom att bli mer känd som. Foto: TT Bild. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Artisten Meat Loaf är död

Uppdaterad
Publicerad

Rocksångaren och skådespelaren Meat Loaf är död, rapporterar Deadline. Michael Lee Aday, som han egentligen hette, dog under torsdagskvällen, berättar hans agent för tidningen. Han blev 74 år.

– Vi vet hur mycket han har betytt för så många av er och vi uppskattar verkligen all kärlek och stöttning medan vi tar oss igenom vår sorg i att ha förlorat en så inspirerande och vacker man. Från hans hjärta till våra själar... sluta aldrig rocka, säger hans familj i ett uttalande.

Dödsorsaken är ännu inte känd.

Slog igenom på 70-talet

Meat Loaf föddes i Dallas, Texas, 1947 som Marvin Lee Aday – och bytte senare namn till Michael.

Han bildade sitt första band Meat Loaf Soul 1967. Efter en roll i musikalen Hair i Los Angeles kom han i kontakt med det legendariska skivbolaget Motown där han spelade in sitt första album Stoney & Meatloaf.

Genombrottet kom i slutet av 70-talet med albumet Bat out of Hell som han gjorde tillsammans med producenten och låtskrivaren Jim Steinman 1977. Skivan har sålts i över 40 miljoner exemplar och räknas till en av musikhistoriens absoluta bästsäljare. Meat Loaf blev känd för sitt bombastiska sound och turnerade flitigt.

Arbetade som skådespelare

Inledningen av 1980-talet blev tyngre. Meat Loaf, som hade avslutat samarbetet med Steinman, försattes i konkurs efter tre mindre lyckade album och han var tvungen att arbeta hårt för att bygga upp sin publik igen.

En återförening med Jim Steinman och en satsning på mindre livespelningar lyckades. 1987 fyllde han Wembley i London och gav sedan ut flera album som nådde en storpublik – inte minst Bat Out of Hell II: Back Into Hell från 1993.

Parallellt med musiken hade Michael Lee Aday en skådespelarkarriär och medverkade bland annat i kultfilmen Rocky horror picture show” 1975 och i Fight Club 1999.

”Jag kommer snart”

När Meat Loaf och Jim Steinman summerade sina karriärer var det tydligt att de nådde de stora framgångarna tillsammans.

– Det finns ingen annan låtskrivare som han. Jag kan aldrig betala tillbaka, han har varit den största influensen i mitt liv och jag har lärt mig så mycket av honom, sade Meat Loaf vid Steinmans inval i Songwriters Hall of Fame 2012.

När Steinman gick bort i våras skrev Meat Loaf en hälsning i sociala medier:

”Jag kommer snart min bror Jimmy. Flyg Jimmy flyg”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag är fullständigt galen” – se när Meat Loaf tar över showen i Söndagsöppet 2003 i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer