Artisten Östen Warnerbring har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Östen Warnerbring hittades i går död i sitt hotellrum i San Augustin på Kanarieöarna. Han blev 71 år gammal.

Östen Warnerbring, ofta kallad Östen med rösten, hade engagerats för att uppträda på det svenskägda hotellet Beach Club tillsammans med den svenske pianisten och klarinettisten Leif Been, sedan länge bosatt på Gran Canaria.

-Han hann med två bejublade uppträdanden, säger hotelldirektör Tommy Dynér till TT.

Det var strax efter klockan 12 som Östen Warnerbring hittades död av personalen på hotell Isabel Maria. Dödsorsaken är ännu inte fastställd, men preliminärt rör det sig om en hjärtattack. Warnerbring drabbades av det redan 1985 och tvingades till en bypassoperation 1997.

Artist i över 50 år

Sångaren, musikern, textförfattaren och tonsättaren Östen Warnerbring var en av våra allra flitigaste och mest folkkära artister. Han stod på scenen i över femtio år och mötte flera generationer i sin publik.

Han var född i Malmö och hade Skåne som sin artistiska bas. Men han var också något av husartist på Hamburger Börs i Stockholm.

Den musikaliske polissonen slutade skolan när han var 15 och började spela klarinett på fester och jazzklubbar.

I Malmö spelade han med Sigge Wassbergs orkester på Arena, i Helsingborg med Gösta Tönnes på Aveny och på Nalen i Stockholm spelade han barytonsaxofon i Arne Domnerus band.

Storhetstid på 60-talet

Efter ett par år som journalist på Skånska Dagbladet fick han rådet att satsa på artisteri och började göra egna shower. Hans storhetstid inföll under 1960- och 70-talen. I slutet av 1960-talet var han vår flitigaste tv-artist. Åtta gånger har han medverkat i Melodifestivalen och två gånger vann han, 1960 med Alla andra får varann och 1967 med Som en dröm.

Han gjorde drygt 30 skivinspelningar och hade åren 1964-75 ett 30-tal låtar på Svensktoppen.

En röd blomma till en blond flicka, Tyrolerhatten och En sommardröm är titlar som undgått få.

Operett, folkparker och musikal

Operettdebut gjorde han 1963 i Kiss me Kate på Malmö stadsteater. Året därpå gjorde han folkparksdebut i ungdomsrevyn Flugan. I folkparkerna uppträdde han också senare tillsammans med bland andra Cornelis Vreeswijk och Ernst-Hugo Järegård.

På Galateatern i Malmö spelade han 1972 fem olika roller i musikalen Bombi Bitt efter Fritjof Nilsson Piratens roman.

Östen Warnerbring var den förste efter Edvard Persson som sjöng på skånska och fick sedan en hel rad efterföljare.

Han var också en populär artist i Danmark inte minst tack vare sina tonsättningar av de danska poeterna Halfdan Rasmusen och Sigfried Pedersen.

Kunde inte hålla sig borta

Östen Warnerbring medgav att artistlivet hade sina baksidor och slet hårt på hälsan. I samband med 60-årsdagen 1994 antydde han att showbiz nog var ett avslutat kapitel och att han i stället ville ägna sig åt att skriva dikter, essäer och måla. Men han lyckades inte hålla sig borta från scenen.

Han fortsatte spela in skivor och turnerade ända in på 2000-talet med sin trio med Jan Andrén på piano, Frank Andersson på trummor och Kalle Magnusson på bas. Våren 2003 släppte han skivan Piraten, Bombi Bitt och jag.

Warnerbring efterlämnar fem barn. Han var gift två gånger, först med Anita Warnerbring i Malmö och sedan med Kerstin Warnerbring i Vellinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.