Lauryn Hill Foto: TT

Artister protesterar mot polisvåld

Uppdaterad
Publicerad

Efter ännu en nedlagd polisvåldsutredning sprider sig demonstrationerna i USA. Nu pågår de även i musiklivet: Lauryn Hill, Nickelback och Beyoncé är några av artisterna som protesterar mot polisvåldet.

– Vi gör det här för hela USA:s svarta befolkning. För Michael Brown, säger rapparen Common, stänger av musiken och sträcker upp händerna i luften.

Publiken framför scenen, däribland flera av USA:s främsta artister, ställer sig unisont upp och håller armarna uppsträckta under tystnad. Händelsen inträffade i oktober på 2014 års BET Awards i Los Angeles, för att hedra minnet av Michael Brown som sköts till döds av polisen i Ferguson i augusti i år. Kritiker menar att Browns hudfärg legat bakom skjutningen, och protester bröt ut efter att utredningen lades ner.

Uppmanar till protest

Under hösten har låtar som The Games ”Don't shoot”, Lauryn Hills ”Black rage” och J Coles ”Be free” blivit en ljudbild till den omfattande vågen av protester runtom USA, efter flera uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta.

På torsdagen eskalerade spänningarna ytterligare, när en vit polisman friades från åtal efter att ha kopplat ett strypgrepp på den svarte sexbarnfadern Eric Garner, som avled på plats.

– Det här är inte rätt. Att detta tillåts fortsätta... Det räcker nu, säger en påtagligt upprörd Sean ”Diddy” Combs i ett videoinlägg på Instagram, och uppmanar till demonstrationer.

Stor uppslutning

Listan på artister som nu deltar i protesterna kan göras lång. Tom Morello, Nickelback, De La Soul, Diddy och Ezra Furman har alla gjort låtar i protest mot utvecklingen, medan artister som Rihanna, Nas, Katy Perry och Beyoncé har uttryckt sitt stöd för demonstranterna i sociala medier.

– Vi är alla förkrossade. En obeväpnad tonåring har skjutits ihjäl. Frågan nu är vad vi ska göra åt det, sade Pharrell Williams i sändningen från The Voice-galan i måndags.

Majoriteten av artisterna uppmanar till protester, men understryker att man inte vill se en våldsam lösning. Sean Combs, Q-Tip och flera andra profilerade rappare kräver att regeringen ska agera.

”Jag är djupt besviken över Eric Garner-fallet. Justitiedepartementet måste gripa in i detta nu”, skriver Russel Simmons, grundare av det ikoniska skivbolaget Def Jam, på Twitter.

Musikhöstens protestvåg

Visa

The Game featuring Rick Ross, 2 Chainz, Diddy, Fabolous, Wale, DJ Khaled, Swizz Beatz, Yo Gotti, Curren$y, King Pharaoh och TGT – ”Don't shoot (Ferguson anthem)”

Tom Morello – ”Marching on Ferguson”

Vince Staples – ”Hands up”

Lauryn Hill – ”Black rage”

Ezra Furman – ”Ferguson's burning”

J. Cole – ”Be free”

T.I. featuring Skylar Grey – ”New national anthem”

Nickelback – ”Edge of revolution”

Tink featuring Timbaland – ”Tell the children”

De La Soul featuring Chuck D – ”The people”

Migos – ”Struggle”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer