Foto: Charles Sykes/TT/Christies Images LTD. 2021

Artister säljer digital konst – med kryptoteknik

Publicerad

Artisten Grimes sålde i veckan ett digitalt konstverk för sex miljoner dollar. Detta var möjligt tack vare ett nytt slags kryptoteknik, som ska försäkra att det digitala verket är ett original.

NTF-modellen har fått uppmärksamhet med anledning av en unik pågående digital auktion hos auktionshuset Christie's, där konstnären Beeple säljer sitt verk Everydays: The first 5000 days, som också är ett så kallat digitalt NFT-verk.

NFT, som står för Non-fungible-tokens, är ett slags kryptoteknik som gör det möjligt att äga och investera i digital konst och musik, vilket tidigare har varit svårt eftersom digital konst tidigare varit enkel att kopiera. Eftersom varje NFT, eller token, är unik och utgör en digital signatur blir således verket säljbart.

Till skillnad från från kryptovalutor som bitcoin går NFT inte att bytas mot en annan då varenda en är unik.

Enligt Christie's är Beeples verk det första digitala verk som läggs ut för auktion och säljs för kryptovaluta. Verket är ett collage av 5000 enskilda konstverk som konstnären skapat varje dag de senaste tretton åren. 

Det senaste budet ligger i skrivande stund på 3,5 miljoner dollar. Auktionen kommer att pågå till den 11 mars.  

Tekniken även i musikvärlden 

Tekniken har nu även nått musikvärlden.

Artisten Grimes sålde i veckan ett visuellt verk som hon gjort tillsammans med sin bror, Mac Boucher, på sajten Nifties gateway för sex miljoner dollar. Det amerikanska rockbandet Kings of Leon gör också historia och släpper det första albumet någonsin som NFT på tech-startupen YellowHeart, rapporterar Rolling Stone

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.