Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, vill få stopp på rasismen på nätet. Nu anlitar kulturredaktionen en jurist i en ny kampanj. Foto: Scanpix

Åsa Linderborg vill stoppa rasism på nätet

Publicerad

Aftonbladets kultursida har tröttnat på främlingsfientlighet på nätet. Kulturchefen Åsa Linderborg förklarar varför man anlitar en jurist för att få sajterna polisanmälda.

Får man skriva vad som helst på nätet, eller finns det uttalanden som kan fällas för hets mot folkgrupp? Den frågan vill Aftonbladets kultursida gå till botten med. Under rubriken ”Granska skiten” skriver kulturredaktionen idag att man vill pröva lagen om hets mot folkgrupp.

Udden i Aftonbladets satsning är riktad mot en rad nyhetssajter med främlingsfientligt budskap. Förutom att tillfråga läsarna om tips kommer man också att anlita en jurist som ska undersöka om det går att pröva sajterna rättsligt.

– De ärotroligt geggiga de där sajterna, och har många hänvigna läsare. De somskriver där är ofta anonyma, och journalister har länge behandlat dem som att de inte finns. Men detgör de, och de har en växande skara läsare. Nu vill vi granska dem, säger kulturchefen Åsa Linderborg.

Vad är det ni ska göra?

– Vi samlar in exempel påuttalanden om judar, muslimer, romer, somalier och så vidare, saker vi tycker är hets motfolkgrupp. Sedan ska vi rådgöra med en jurist: Är det här hets mot folkgrupp? Kan man anmäla det? Om det visar sig att allt är tillåtet kanske lagstiftaren ska fundera över hur lagen ser ut.

Är du beredd att anmäla de här sajterna som privatperson?

– Det får jag funderaöver, det beror på hur mycket det är. Vi får in mängder av tips, det är ett enormt gensvar. Eftersom det är en sorts livegranskning kan man se det som improvisationsteater. Vi vet inte var det ska sluta, men vi tror att detblir lärorikt både för läsarna och för oss journalister.

Varför är det er uppgift att göra detta?

– Det är inte vår uppgift.Vi blev trötta på att höra oss själva säga den här frasen: ”Någon borde”. Nu gör vi det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.