Världsstjärnan ASAP Rocky sitter anhållen misstänkt för grov misshandel i Sverige. Foto: Charles Sykes/AP/TT

Artisten ASAP Rocky begärs häktad

Uppdaterad
Publicerad

Artisten ASAP Rocky begärs häktad. Det meddelade Åklagarmyndigheten under torsdagseftermiddagen. ASAP Rocky är enligt åklagaren på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel. Beskedet hotar artistens pågående turné.

Artisten ASAP Rocky anhölls efter en spelning på festivalen Smash under tisdagen misstänkt för en grov misshandel som ska ha skett på söndagskvällen i centrala Stockholm. Under onsdagen tvingades artistens konsert på den norska festivalen Kadetten ställas in och under torsdagskvällen ställs även den planerade Polen-spelningen in.

Sammanlagt anhölls till en början fyra personer, tre av dem misstänkta för grov misshandel och en för misshandel. Den av personerna som var misstänkt för misshandel släpptes dock under onsdagen och är inte längre misstänkt för brott.

ASAP Rocky

Skälet till att ASAP Rocky och de två andra männen nu begärs häktade är, enligt åklagaren, att det finns en flyktfara och att männen kan förstöra utredningen om de sätts på fri fot. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Häktningsförhandlingarna kommer att hållas i morgon fredag. Vidare har en utredningstid på två veckor begärts, skriver myndigheten vidare.

Nekar till brott

ASAP Rocky nekar till brott, och hans advokat Henrik Olsson Lilja säger till Kulturnyheterna att de under häktningsförhandlingarna imorgon kommer arbeta för att få artisten frisläppt.

– Det är vår självklara ambition att få loss honom imorgon. Han är misstänkt för brott, men det kan man vara utan att vara frihetsberövad och framför allt i en situation som denna då han har en stor turné som han har påbörjat och har för avsikt att fortsätta. Det här är oerhört förödande både för honom själv och för hans fans, säger Henrik Olsson Lilja.

Slog igenom 2011

ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, är från New York och fick sitt stora genombrott 2011. Det när han släppte sin mixtape Live. Love. ASAP. Skivan gick rakt in på förstaplatsen på Billbords 200-lista.

Kulturnyheterna söker åklagare Fredrik Karlsson.

ASAP Rocky

Rappare, producent, skådespelare, modell.

30 år.

Heter egentligen Rakim Mayers.

Släppte sin första mixtape 2011 och hyllades för debuten Live love ASAP 2013. Skivan gick rakt in på förstaplatsen på Billbords 200-lista.

2015 kom uppföljaren At long last ASAP.

Ingår i rapkollektivet ASAP Mob.

Har vunnit Bet awards och MTV awards-priser samt nominerats till flera Grammys.

Har över 10 miljoner följare på Instagram.

Text: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ASAP Rocky

Mer i ämnet