• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Den iranska regissören Asghar Farhadi öppnade Cannes-festivalen med Alla vet. Foto: TT

Regissören Asghar Farhadi: ”Jag behöver ta en risk”

Uppdaterad
Publicerad

Den iranska regissören Asghar Farhadi är en av de 21 filmskapare som tävlar om Guldpalmen på årets Cannes-festival. Kulturnyheterna träffade den dubbelt Oscarbelönade regissören för att prata om hans första film på spanska – Alla vet.

– Jag hade ingen tanke på att göra en film i Spanien, men den här idén kom till mig när jag var i södra Spanien. Jag var där på semester med min familj efter min tredje film och det var då idén kom, berättar Asghar Farhadi, som själv inte pratar spanska.

Var det svårt att regissera på ett annat språk?

– Ja, det är svårt. En utmaning. I den här fasen av min karriär behöver jag ta en risk. Jag behöver göra någonting där jag inte vet hur resultatet kommer att bli, säger han.

Vill göra film om vardagen

Asghar Farhadis psykologiska thriller Alla vet, med Javier Bardem och Penélope Cruz i huvudrollerna, öppnade hela Cannes-festivalen under tisdagen. Laura (Penelope Cruz) reser från Argentina till sin hemby i Spanien för en familjeåterförening. Men det idylliska firandet övergår till kidnappningsdrama.

Precis som i The Salesman, som vann en Oscar förra året, är det vardagslivet som står i centrum, trots de dramatiska vändningarna i berättelsen.

– Mitt mål är att göra film om vardagsliv. Men vardagsliv är tråkigt så jag låter alla karaktärer gå igenom en svår situation och förändrar vardagslivet till en speciell situation. Vi kan kalla det för en film med dramatiskt vardagsliv, säger han.

”Han borde vara här”

En av de filmskapare som Farhadi tävlar mot om Guldpalmen är hans landsman Jafar Panahi som gjort filmen Three faces. Panahi har öppet stöttat oppositionen i Iran och dömdes till sex års fängelse 2010 för att ha producerat propaganda mot regimen.

Panahi belades också med ett 20 år långt förbud att regissera, skriva och producera film. Och det är fortfarande oklart om han kommer att kunna besöka festivalen i år. Något som upprör Asghar Farhadi.

– Det är hans rätt att komma hit. Han borde vara här. Han borde träffa människor och prata med dem efter visningen. Den här delen av filmskapandet är ingen förmån, det är vårt jobb, säger Asghar Farhadi till Kulturnyheterna:

– Men jag är ganska hoppfull om att han får komma i sista minuten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet