Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Adrian Boberg, ASMR-expert. Foto: SVT

ASMR-stjärnornas kritik mot Youtube: ”Alla våra kanaler kan försvinna”

Uppdaterad
Publicerad
Youtubefenomenet ASMR har exploderat på nätet: Youtubeklipp med miljoner visningar som innehåller allt från ömsinta viskningar i stereomikrofoner till olika typer av rollspel. Men trots stor popularitet har Youtubes riktlinjer gjort att många annonser i ASMR-klipp tas bort för att de inte är ”familjevänliga”. Godtyckligt och fördomsfullt tycker utövarna.

– Vi är helt beroende av Youtubes välvilja. Om de bestämmer att ASMR inte är lämpligt för annonser, kan alla våra kanaler försvinna imorgon, det är skrämmande, säger ASMR-utövaren ”Gibi” som har 635 miljoner visningar på sin Youtubekanal, helt dedikerad till ASMR. 

Trots att ASMR-fenomenet exploderat på nätet och blivit så pass mainstream att det nu syns och hörs i bil -och ölreklam, menar utövarna, som ofta är unga kvinnor, att de fortfarande brottas med fördomar om att ASMR är en sexuell fetisch.

Annonser tas bort

– Eftersom en del ASMR-utövare medvetet anspelar på sex och porr så har Youtube tagit bort annonser från en mängd ASMR-videor. Även från helt oskyldigt material som är långt ifrån porrigt. Det här påverkade ASMR-stjärnorna väldigt mycket eftersom Youtube är deras största plattform och inkomst, säger Adrian Boberg ASMR-expert.

I en studie från Swansea University fick 476 ASMR-användare svara på frågor om varför de tittar på klippen. 82 procent svarade att klippen används för att somna, endast fem procent rapporterade att de tittar för att simulera sex.

Från ASMR-världen hörs nu kritik om att Youtubes policy är godtycklig och att företaget utan anledning tar bort annonser från klipp som inte anses ”familjevänliga”. En av de mest populära ASMR-utövarna är – 14-åriga Makenna Kelly som driver AMSR-kontot Life with MaK. Hon har fått ett antal klipp helt borttagna från Youtube, bland annat en video där hon äter en vaxkaka, som hade 14 miljoner visningar.

– De sa att det var olämpligt innehåll. Jag var i min pyjamas och helt påklädd, inget konstigt med det, men den togs bort. 

Youtube: ”Intima handlingar”

Youtube vill inte ställa upp på en intervju för att förklara vad som gör att vissa ASMR-klipp anses olämpliga men skriver i ett mail till Kulturnyheterna:

”Under 2018 arbetade vi med experter för att uppdatera de riktlinjer för granskare som ligger till grund för nedtagning av ASMR-videor där minderåriga utför mer intima eller olämpliga handlingar. Material som sexualiserar minderåriga – även om det inte sker uppsåtligen – är förbjudet enligt våra riktlinjer.”

– De har en massa nya regler eftersom det finns pedofiler där ute. Men det är väldigt irriterande eftersom det inte är mitt fel att det finns personer där ute som tar ASMR på fel sätt, säger ASMR-stjärnan Makenna Kelly.

DET HÄR ÄR ASMR

Visa

ASMR, en akronym för autonomous sensory meridian response (’autonom sensorisk meridiansk respons’) betecknar, den upplevelse som ibland kallas för ”en hjärnorgasm”, en kittlande, lugnande upplevelse som skapas av stimuli i form av vissa specifika ljud och bilder, med ASMR-terminologi kallat för ”triggers”. Fenomenet kan inte upplevas av alla, varför vet man inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer