• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsne Seierstad om sin religiösa debatt med talibankrigaren

Åsne Seierstad om sin religiösa debatt med talibankrigaren

Publicerad

I Åsne Seierstads nya bok återvänder hon till det krigshärjade Afghanistan, tjugo år efter storsäljaren “Bokhandlaren i Kabul”. I en intervju med Babel berättar hon om sina möten med talibankrigaren Bashir och det religiösa test hon var tvungen att genomgå för att få intervjua honom.

I  “Afghanerna” skildrar Åsne Seierstad det krigsdrabbade landet genom tre livsöden: människorättskämpen Jamila, den unga Ariana som tvingas gifta sig mot sin vilja och talibankrigaren Bashir. Mötet med Bashir bär bokens berättelse om talibanernas framväxt och maktövertagande.

Under ett års tid gjorde Åsne Seierstad täta besök i Afghanistan tillbringade längre perioder hemma hos den mycket konservativa Bashir. Under ett av deras första möten gav han henne en religiös utmaning. De skulle mötas i en debatt om islam och kristendom.  

 – Jag skulle komma med mina bästa argument för varför han skulle bli kristen och han skulle komma med sina argument för varför jag skulle bli muslim. Den som förlorar måste konvertera.

Seierstad, som själv inte är troende, ägnade kvällen åt att ringa runt till personer som kunde hjälpa henne. Av en präst fick hon till slut ett bra argument: Att som taliban i Afghanistan konvertera bestraffas med döden.

– Så jag kom tillbaka till honom och sa: Bashir jag har blivit så förtjust i dig och din familj och dina barn och jag kan inte bära ansvar för att du blir dödad. Så jag kan tyvärr inte komma med mina argument men jag lyssnar gärna på dina. Han var nöjd med det.

Känd som krigskorrespondent

När Seierstad skrev ”Afghanerna” blev det tydligt för henne att Bashir, trots att talibanerna nu segrat, har svårt att lämna kriget bakom sig. 

 - Bashir är en äventyrare. Redan när han var tolv år tog han värvning. Han stjäl en säck korn från sin mamma som han säljer på marknaden för att köpa en bussbiljett till al-Qaidas träningsläger. Där har du en kille som väldigt gärna vill vara en krigare.

För det svenska folket blev Åsne Seierstad känd som krigskorrespondent när hon rapporterade från Irakkriget 2003. Sedan dess har hon bland annat skrivit böcker om krigen i Balkan och Irak och undersökt massmördaren Anders Behring Breiviks väg till massakern på Utöya.  

Hela i intervjun med Åsne Seierstad går att se i Babel på SVT-Play redan nu eller på SVT 2 söndagen den 12/3 20.00. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.