Astrid Lindgren-priset till Jan Lööf

Uppdaterad
Publicerad

Årets Astrid Lindgren-pris går till författaren, konstnären och illustratören Jan Lööf.

Han ligger bakom både ord och bild i barnböcker som ”Skrot-Nisse”, ”Pelle hjälper en riddare”, ”Örnis bilar”, ”Morfar är sjörövare” och ”Mannen med det röda äpplet”.

Han har även gjort de tecknade serierna ”Felix” och ”Ville” och inte minst spelat bagaren Janos i den humoristiska tv-serien ”Tårtan” från 1972. Nu hedras multitalangen Jan Lööf med Astrid Lindgren-priset.

Äventyr, teknik & funktion

Priset delas ut årligen av Rabén & Sjögren, för ett förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Prissumman är på 50.000 kronor.

Juryn tycker att Jan Lööf har skapat ett eget universum, ”befolkat av originella karaktärer och där uppfinningsrikedom och äventyr går hand i hand med teknik och funktion”.

Motiveringen fortsätter med att ”Jan Lööfs magiska värld smälter samman fantasi och realism och utgör en oemotståndlig lockelse för såväl stora som små läsare”.

Verksam i 45 år

Jan Lööf debuterade år 1966, med böckerna ”En trollkarl i Stockholm” och ”Morfar är sjörövare”. Åtta år senare kom bilderboken ”Sagan om det röda äpplet”, som också blev en stor internationell framgång.

Just nu är författaren aktuell med en utställning på Göteborgs konstmuseum.

Interaktiv utställning på gång

I februari 2012 öppnar även utställningen ”Skrot” på barnattraktionen Junibacken i Stockholm, som kommer att iscensätta ett urval av Lööfs mest lästa bilderböcker.

Bland annar kommer besökarna kunna stå på Skrot-Nisses hjulångare och köpa varmkorv från Farbror Fläskkorv i boken ”Pelle och Frasse”.

Rebecka Ljung

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.