Carl Larssons ”A la Campagne” ställs ut för första gången i Sverige. Foto: Patric Evinger/Åmells

Återfunnen Carl Larsson-tavla ställs ut

Uppdaterad
Publicerad

En oljemålning av Carl Larsson såldes till Kanada efter att den visats på Parissalongen 1883. I Åmells vårutställning ställs den ut offentligt för första gången sedan dess.

1883 var ett bra år för Carl Larsson. Han lyckas få in bidrag tavlor till den prestigefyllda Parissalongen; tavlorna ”Oktober”, ”November” och ”A la Campagne”. Han belönades med tredje pris, vilket är det högsta priset för en debutant och fick även sitt internationella genombrott.

Under visningens budgivning gick verken ”Oktober” och ”November” till mecenaten Pontus Fürstenberg, men ”A la Campagne” såldes till en köpare i Kanada. Efter det försvann den tills den dök upp på en auktion i London i höstas. Då köpte Verner Åmell den.

– Den var ganska smutsig och såg ganska tråkig ut när jag såg den. Den hade aldrig gjorts ren och var gul med cigarrök. Men när vi gjorde rent den kom skuggbildningen och detaljerna fram. Jag blev mer än belåten när jag såg vilken fin målning det var, säger Verner Åmell, gallerist som ställer ut tavlan på Åmells.

Utvecklade sitt måleri Frankrike

Efter att ha livnärt sig som illustratör under flera års tid flyttade Carl Larsson till Frankrike i början av 1880-talet för att satsa på konsten. Han bosatte sig i byn Grèz utanför Paris, en konstnärskoloni där många svenska konstnärer levde för att utveckla sin konst.

De flesta personer tänker nog på akvarellmålningar i pastelliknande färger från hemmet i Sundborn när de hör namnet Carl Larsson. Men under den här perioden ägnade Carl Larsson sig åt friluftsmåleri i den franska andan. Oljemålningen ”A la Campagne” är tavla som visar ett ögonblick från ett oförskönat område.

– När man åkte till Paris på den här tiden skulle man måla franskt. Man gick ut i naturen och målade olika motiv som de såg ut. De skulle vara realistiskt, men det började glida mot impressionismen, säger Verner Åmell.

Innehåller många realistiska detaljer

Verket föreställer bondkvinnan Catherine, som Larsson också porträtterade i en kolteckning, som står ute i trädgården och matar sina kycklingar, ankor och duvor. I bakgrunden skymtas Pension Laurent där konstnären bodde i början av sin vistelse och bilden är målad i dess trädgård. Fönsterluckor är stängda, murbruket är sprucket och trädet är snarare skrumpnat än i full blom.

– Det är många små detaljer och man kunde ha förskönat det, men det såg ut såhär och det är det som gör det så intressant. Det är verkligen ett tidsdokument, säger Verner Åmell.

En bra tid i konstnärens liv

Tavlan målades under en lycklig period i Carl Larssons liv. Samma år som ”A la Campagne” blev till träffade han sin blivande fru Karin Bergöö. I ett brev till henne skrev han om tavlan:

”Nu har jag målat gårdsinteriören färdig, garnerad med höns, ankor, dufvor och – mère Catherine. Mycket, mycket vacker tafla!”

– Om du frågar mig så producerade sekelskifteskonstnärerna sina bästa verk på 1880- och 90-talet när de bodde i Franrike och målade där, säger Verner Åmell.

Utställningen pågår mellan 16 april och 13 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.