Han ser politik i trädgårdslandet

Publicerad

Att odla sin trädgård är en radikal politisk handling, enligt professor George McKay, aktuell med en bok om politiska trädgårdar.

– Vi säger att du har rosor i din trädgård, och så får de svartfläcksjuka. Så du köper någon form av bekämpningsmedel för att spruta på. Det är för mig i grunden en politisk handling, säger han.

Den här tiden på året är brittisk tv full av reklam för bekämpningsmedel berättar George MacKay vilket irriterar honom enormt. För själv tycker han att bekämpningsmedel är ett sätt att för en liten stund förstöra naturen.

– Reklamen visar hur du ska lyckas döda någon form av insekt i trädgården och det stör mig verkligen. Om insekterna äter upp mina grönsaker – då planterar jag en annan sort, säger han.

”Gräsmattan en totalitär monokultur”

George MacKay kan utläsa politik ur vilken trädgård som helst. För honom har till och med en vanlig stadspark med en stor gräsmatta i mitten, en politisk hållning.

Vi bad honom analysera Marabouparken i Sundbyberg där vi gjorde intervjun.

– Det är härligt att här nere på gräsmattan står det i en formation av blommor ”where have all the flowers gone”. Det är en fin kontrast mot en slags totalitär monokultur som gräsmattan utgör. För nej, blommorna är ju liksom inte här, påpekar George MacKay.

Trädgården som politisk spegel

Även om den välskötta stadsparken kanske är till för rekreation kan den också bli platsen för stora demonstrationer, som Hyde Park i London.

Den privata trädgården är inte sällan ett sätt att ta ställning för det närproducerade eller ekologiska men det finns också högerextrema politiker som använder sig av trädgården som propagandamedel.

– Ur ett brittiskt perspektiv kan man ta British national party som exempel. I en av sina kampanjer uppmuntrade de sina medlemmar att enbart odla traditionellt brittiska arter för att göra trädgårdarna mer patriotiska och nationalistiska. Men det är också ett sätt att avvisa det som anses främmande i arter. På det sättet dyker det upp högerideologi i trädgården, säger George MacKay.

Att odla sin trädgård – radikalt i dag

Och han tycker att det är en radikal handling att sköta en trädgård i dag, och något som reflekterar hur vi ser på jordens resurser.

– För hundra år sedan var det enda sättet att få mat att odla sin trädgård. I dag är det vanligaste att man går till snabbköpet och köper inplastade grönsaker som kanske kommit från andra sidan jordklotet. Jag tycker att en liten privat trädgård är ett mikrokosmos och en slags nyckel till hur man kan se på politik i dag, säger George MacKay.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer