Rihanna bar Comme des Garçons, Katy Perry bar Margiela och Madonna bar Jeremy Scott Foto: TT.

Avantgardistiskt mode på röda mattan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen var det dags för modevärldens julafton – den årliga Metgalan. Och för andra gången någonsin valde man att hylla en nu levande designer.

Metgalan samlar varje år de allra största stjärnorna på film- och modehimlen och är känd för att vara ett tillfälle att ta ut svängarna ordentligt på röda mattan. I år var temat Rei Kawakubo och hennes märke Comme des Garçons.

Utmanar klassiska idéer om skönhet

Metgalan är upptakten till museets nya utställning om Comme des Garçones som öppnar den fjärde maj. Och Rei Kawakubo blir den andra nu levande designern någonsin att vara huvudperson för utställningen. Bara en gång tidigare har det hänt, då Yves Saint Laurent fick samma ära 1983.

Den nu 74-åriga Kawakubo startade Comme des Garçones i Tokyo 1969. Efter framgångar i Japan hade märket sin första visning i Paris 1981, där man har visat sedan dess. Comme des Garçones har gjort sig känd för sina asymmetriska och okonventionella kreationer som utmanat klassiska idéer om vad mode och skönhet är.

Comme des Garçons på catwalken Foto: TT

En biljett kostar 30 000 dollar

Metgalan har funnits sedan 1948 och syftet är att samla in pengar till Mets Costume Institute genom biljetterna som enligt Forbes kostar runt 30000 dollar per person. På gästlistan i år stod bland andra Rihanna, Lena Dunham och Kim Kardashian.

Nicki Minaj bar H&M, Donatella Versace, Kylie Jenner och Blake Lively valde alla Versace Foto: TT

Chef över Metgalan är sedan 1995 amerikanska Vogues chefredaktör Anna Wintour. I år höll hon i galan tillsammans med Katy Perry, Pharrel Williams, Gisele Bündchen, Tom Brady och hedersgästen Rei Kawakubo.

Cassie och P. Diddy Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.