Avatar utspelas på Pandora, en planet täckt av grönskande djungel. Ursprungsbefolkningen Na'vi lever i samklang med naturen. Men när det visar sig att det finns mineraler under i deras boplats som den döende jordens befolkning behöver, skyr militären inga medel för att få bort dem.
Filmen har ett klart antiimperialistiskt budskap, men filmskaparen James Cameron vill inte se det som enbart USA-kritiskt. Berättelsen handlar om när civilisationer förintar andra kulturer och är delvis är influerad av historien om Pocahontas.
”Vi tar inte hand om vår planet”
-Jag tror att vi kan generalisera temat till att gälla mänsklighetens sätt att handla genom historien. Men visst finns det kopplingar till nutiden. Men filmens huvudbudskap är att forsätter vi så här kommer vi omöjligt att överleva. Vi tar inte hand om vår planet. Resan till en annan planet i Avatar blir en hyllning till naturen och dess underbara fantasirikedom, säger James Cameron.
-Om man måste se jorden från Pandora för att uppskatta det man har, då kanske science fiction har ett syfte.
Det är intressant att se Avatar medan klimatmötet i Köpenhamn pågår. Hur ser du själv på det?
-Det är bra att världens ledare träffas och diskuterar klimatförändringarna. Man har länge ignorerat varningsropen från den vetenskapliga världen. Nu lyssnar faktiskt regeringarna. Det bevisar att vi kan göra framsteg. Vi får se om det faktiskt leder till något konkret.
Avatar har spelats in med en banbrytande 3D-teknik och avancerade specialeffekter. Karaktärerna i filmen är datoranimerade och fotorealistiska. Det är James Camerons första film sen Titanic från 1997.
-Filmen handlar om att öppna ögonen och vara mer uppmärksam på om ledarna styr en bort från den rättfärdiga världen, säger James Cameron.
Se trailern för Avatar: