Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikronfon desinficersa inför en publiklös konsert med Odd Nordstoga. Foto: NTB Scanpix/TT

Även höstens spelningar kan vara hotade

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen har slagit hårt mot kultursektorn under våren och nu flaggar musikerorganisationen Musikcentrum för att krisen kommer bli långvarig och att även höstens spelningar är hotade.

Sommaren är musikbranschens viktigaste årstid då spelningar, festivaler och turnéer går på högvarv. Men inte i år. Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att coronapandemin slår hårt mot yrkesverksamma frilansmusiker som går miste om stora pengar. Nu visar en enkät som Musikcentrum Öst, Väst och Syd har gjort att även höstens spelningar är hotade.

Enligt enkäten, som besvarats av cirka 15 procent av Sveriges yrkesverksamma musiker, uppgår det totala inkomstbortfallet för de svarande till omkring 32 miljoner kronor under perioden juni till augusti. Det är ungefär 17 000 kronor per person och månad och gäller inställda spelningar både i Sverige och utomlands.

Hösten hotad

Inte heller för höstens konserter syns något ljus i tunneln just nu. De bokningar som redan nu borde vara igång är inte ens på planeringsstadiet, uppger flera av de svarande.

Behovet av stöd är stort och musiker och konsertarrangörer kan söka bidrag för inställda spelningar som skulle ägt rum fram till sista maj, inom ramen för regeringens krispaket till kulturen. Men aktörer inom branschen vill att stödet förlängs över sommaren.

– Vi har inga nya besked om ytterligare stöd i nuläget, säger kulturminister Amanda Lind (MP) i en kommentar till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer