Till vänster: Elin Grelsson Almestad. Foto: Eva Lindblad / TT

Skribenten anklagar GP för att normalisera rasism

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskribenten Elin Grelsson Almestad avslutar sitt samarbete med Göteborgs-Posten. I ett inlägg på sin blogg går hon hårt åt den nya politiska riktningen på tidningens ledarsida.

Elin Grelsson Almestad har arbetat på GP i över fem år och bland annat varit återkommande krönikor i tidningen.

På grund av de nedskärningar som gjorts, som enligt Grelsson lett till försämrad kvalitet, men främst på grund av den nya riktning som ledarsidan har tagit, väljer hon nu att säga upp sig. Detta meddelar hon på sin blogg.

Alice Teodorescu ny ledarchef

När liberalkonservativa Alice Teodorescu tog över som politisk redaktör vid årsskiftet var det många på GP:s ledarredaktion som reagerade på valet. De gillade inte att GP:s tidigare socialliberala riktning nu tog ett steg till höger.

Enligt Grelsson har det sedan Teodorescu började publicerats betydligt fler invandringskritiska texter. En fjärdedel av alla ledartexter som skrivits under sommaren har enligt Grelsson berört migrationspolitik.

”Rasistiska sajterna hyllar”

”Stampen och Göteborgs-Postens ledning har all anledning att vara nöjda. Från en liberal ledarsida med lokala inslag och låg klickbarhet har GP:s ledare blivit en snackis. Annonsintäkterna lär öka och de rasistiska sajterna hyllar medan vänstern rasar. Äntligen händer det någonting. Det är ett medieföretag som jag inte vill sälja mina texter till.”

Cecilia Krönlein, chefredaktör på Göteborgs-Posten, säger till Kulturnyheterna att tidningens ledarsida avspeglar de senaste månadernas mediedebatt med generellt fokus på migrations- och integrationsfrågor.

– Jag vet inte om det har varit så mycket som en fjärdedel, det håller jag inte för troligt. Men vi har pratat om att det inte får bli ett obalanserat stort fokus på just migrationspolitiken. Det finns många andra frågor som är viktiga att lyfta på ledarsidan, säger hon.

Normaliserar rasism

Enligt Elin Grelsson Almestad bidrar texterna på ledarplats till ett normaliserande av rasism.

– Jag tycker att det är jätteproblematiskt. Framförallt att det är så otroligt många texter om invandring och migration om man jämför med andra ämnen, säger hon.

– Det finns så många akuta politiska frågor just nu. Arbetslöshet, sjukförsäkring, skola... Sådant vi borde prata om i det politiska samtalet men som har försvunnit på grund av besattheten av migrationsfrågor.

”Förkastligt”

Cecilia Krönlein håller inte med.

– Normaliserande av rasism är helt förkastligt att sammankoppla med GP:s ledarsida. Däremot har GP:s ledarsida, precis som till exempel Expressens ledarsida, lyft de svårigheter som finns kopplade till integrationsproblem i Sverige, säger hon.

– Det är en ganska polariserad debatt i samhället angående integrationsproblematiken. Den som lyfter frågor om hur vi ska lösa de problem som finns anklagas ofta för att gå ärenden åt mörka krafter och ge uttryck för rasistiska åsikter. Men bakgrunden är att vi på ett bra och värdigt sätt måste ta hand om de flyktingar som kommer till vårt land.

Snackis till varje pris

Elin Grelsson Almestad säger att hon funderat på att avbryta samarbetet med GP under hela sommaren, och att kontakt med läsare fällde avgörandet.

– Jag har haft kontakt med ganska många läsare som säger upp sin prenumeration för att tidningen har blivit tunnare och på grund av det som hänt med ledarsidan. Normaliseringen sker på många ledarsidor, men med GP har det varit tydligt att den nya ledarsidan ska rädda tidningen efter enorma nedskärningar. Ledarsidan ska vara en snackis, oavsett till vilket pris, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.