Den historiska staden Babylon väljs in på Unescos världsarvslista. Foto: AP/TT

Babylons ruiner blir världsarv

Uppdaterad
Publicerad

Den historiska staden Babylons ruiner har valts in på FN-organet Unescos världsarvslista. Beslutet kom efter idogt lobbyarbete från irakiskt håll under de senaste 35 åren.

Världsarvskommittén röstade för att välja in Babylon på listan över platser som ses som särskilt enastående och skyddsvärda för alla länder, vid sitt årliga möte som denna gång hålls i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Den historiska staden Babylons ruiner ligger på båda sidor av floden Eufrat, omkring tio mil söder om Bagdad. Babylon blev huvudstad i det gammalbabyloniska riket på 1700-talet före vår tideräkning och förblev en storstad och ett viktigt kulturellt centrum i den antika världen under hundratals år.

– Vad är världsarvslistan utan Babylon? Hur berättar man mänsklighetens historia utan det tidigaste av gamla kapitel, Babylon, sade Iraks Unescorepresentant före mötet enligt AFP.

Utöver Babylon valdes även en rad platser i Burkina Faso, som förknippas med historiskt metallsmide på 700-talet före vår tideräkning, in på världsarvslistan, samt nationalparken Vatnajökull på Island.

Totalt ska världsarvskommittén i år ta ställning till 35 områden som kandiderar till en plats på den åtråvärda listan.

Fakta: Unescos världsarvslista

På Unescos världsarvslista finns över 1 000 kultur- och naturmiljöer som betraktas som särskilt enastående, skyddsvärda och med särskild betydelse för hela mänskligheten.

Den första listan publicerades 1978 och innehöll den amerikanska nationalparken Yellowstone och Galapagosöarna. I dag är världsarvsstatusen mycket eftertraktad bland turistmål runt om i världen, i synnerhet som den anses locka fler besökare.

I Sverige finns 15 världsarv som har utsetts av Unescos världsarvskommitté. De är Drottningsholms slottsområde, Birka och Hovgården, Engelsbergs bruk, hällristningsområdet i Tanum, Skogskyrkogården, Hansestaden Visby, Laponia, Gammelstads kyrkstad i Luleå, Örlogsstaden Karlskrona, Höga kusten, södra Ölands odlingslandskap, Falun och Kopparbergslagen, radiostationen i Grimeton, Struves meridianbåge samt Hälsingegårdarna.

Källa: Unesco

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.