Både Playstation och Xbox släpper nya konsoler – men vilken är bäst? Foto: AP/TT/SVT

Både Playstation och Xbox släpper nya konsoler – men hur bra är de?

Uppdaterad
Publicerad

Kampen om världens gamers eskalerar i dagarna: I ena ringhörnan Playstation 5, och i den andra Xbox series X. Vem går vinnande i kampen om vår uppmärksamhet?

Kulturnyheternas spelredaktör Joachim Voss Sundell svarar på fyra frågor om den nya generationens tv-spelskonsoler.

Varför blir detta så uppmärksammat?

I spelvärlden är generationsskiftet en enorm händelse. Det har gått sju år sen sist, och nästan alla spel som gjorts sen dess har behövt förhålla sig till 2013 års teknik.

Nu kommer alltså sju års teknisk utveckling på en och samma gång: Spelen blir snyggare, större och spelskapare blir fria att prova på helt nya saker.

Vad skiljer dem åt?

I spelutbudet sticker Playstation 5 ut med flera riktigt fina exklusiva titlar som Spider-Man: Miles Morales och Demon’s Souls, tillsammans med kommande spel som God of War 2 och Horizon: Forbidden West.

Xbox å sin sida har Gears of War och Halo-serierna exklusivt, parallellt med racing som Forza och indiepärlan Ori and the will of the wisps.

Men spelen i Xbox startutbud är inte nya, bara finputsade, så Microsofts trumfkort dag ett är bakåtkompatibiliteten, där de erbjuder hundratals titlar från den allra första Xbox-konsolen fram till idag.

Finns skillnad i prestanda?

Tittar vi under huven är Xbox series X något vassare än Playstation 5. Även om det finns för få spel på marknaden för att veta säkert, upplever jag att Xbox series X har mer wow-faktor i sin grafik idag.

Ser man till handkontrollen är det tvärtom: Här har Sony satsat på innovation: De avancerade vibrationerna kan förmedla känslan av ett tåg som skumpar fram över en gammal järnväg, något som faktiskt förhöjer spelupplevelsen något.

Xbox series X har å sin sida satsat på en mer konservativ handkontroll, som liknar föregångaren. Den ska dock funka till 18 år av Xbox-spel, så även här ser man hur Microsoft satsar på sin spelhistoria.

Måste man skaffa de här konsolerna nu?

Nej, det behöver du faktiskt inte. Majoriteten av nya spel kommer finnas tillgängliga på Playstation 4 och Xbox One under en överskådlig tid framöver.

Det man också ska tänka på är vilken tv du har. Har den stöd för riktigt höga upplösningar? Är din tv några år gammal är svaret sannolikt nej, och då kommer du inte få ut mer av konsolerna än vad din tv orkar med.

Sammanfattningsvis är detta två starka rivaler, där man framförallt ska titta på vilka exklusiva spel som lockar, vad ens vänner spelar på, och kanske vad man rent estetiskt föredrar att ha stående i vardagsrummet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.