Hör Kommitténs ordförande Peter Örn resonera kring Bamses budskap till barnen i videon.

Bamse ska lära barn om demokrati: ”Du får alltid säga vad du tycker”

Uppdaterad
Publicerad

I år är det hundra år sedan allmän rösträtt infördes i Sverige. Det uppmärksammar regeringen genom en kommitté med uppdrag att utveckla och stärka demokratin, och det görs bland annat med hjälp av Bamse.

Som en del i arbetet för att stärka demokratin används populära karaktären Bamse. Under januari släpps två tidningar med demokratitema, den ena speciellt framtagen för skolor med serier på demokratitemat.

I kommitténs pressmeddelande finns en bild på Bamse som säger: ”Du kan inte alltid få som du vill. Men i en demokrati får du alltid säga vad du tycker.”

Samtidigt skriver kommitténs ledare Peter Örn i en debattartikel i Dagens Nyheter att demokratin idag hotas av hatpropaganda, hot, och konspirationsteorier.

Är det inte viktigt, i en sådan tid, att tydliggöra yttrandefrihetens gränser och principer för det demokratiska samtalet?

– Jo, det är jätteviktigt. Yttrandefriheten är väldigt viktig del av demokratin som förutsätter att människor tar ansvar för hur man uttrycker sig. Därför är det viktigt att samtala om demokrati, säger Kommitténs ordförande Peter Örn.

Hör Peter Örn resonera kring Bamses budskap till barnen i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.