Bandet Mashrou' Leila. Foto: Egen/Facebook

Hbtq-vänliga bandet Mashrou' Leila riktar hård kritik mot egyptisk medier

Publicerad

Den 23 september greps sju personer i Egypten för att ha hissat en regnbågsflagga under en konsert med bandet Mashrou' Leila. Sedan dess har minst 33 personer gripits och nu kritiserar bandet både media och staten.

Att regnbågsflaggan hissades under det libanesiska bandet Mashrou' Leilas spelning i Kairo orsakade en kritikstorm i lokala medier. Sedan dess har minst 33 personer gripits i landet, 22 bara de senaste tre dagarna, i vad som kallats för en riktad förföljelsekampanj mot hbtq-personer av människorättsorganisationer.

Nu kommenterar bandet händelsen, och de är starkt kritiska till både den egyptiska staten och media.

”Vi manar den egyptiska pressen att vakna upp till den katastrof de har skapat och ta ansvar för de uppviglande lögnerna som de har publicerat de senaste tio dagarna.”, skriver Mashrou' Leila i ett inlägg på sin facebook-sida.

Vädjar till omvärlden

I samma inlägg vädjar de till omvärlden att sätta press på den egyptiska staten, och fördömer den senaste tidens utveckling. 

”Under de senaste 48 timmarna har det blivit klart att statsapparaten är fast besluten att genomföra den mest avskyvärda kränkning av mänskliga rättigheter”, skriver bandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.