Olämpligt? Skräckfilm är en av de genrer som stoppas av svenska banker, enligt Sveriges Radio. Foto: AP / Scanpix

Banker stoppar köp av skräckfilm

Uppdaterad
Publicerad

Erotisk litteratur och skräckfilm. Det är två kulturformer som svenska banker hindrar försäljningen av.

Tänker du se en skräckfilmsklassiker i veckan? Tala inte om det för din bank. De svenska bankerna betraktar skräckfilm som en ”olämplig kulturform” och medverkar till att registrera och i vissa fall blockera försäljning av film. Det rapporterar Sveriges Radio Kristianstad.

En skräckfilmsförsäljare som radion har talat med är nu tvungen att lägga ned filmförsäljningen, delvis på grund av att betalningar stoppas av bankerna. Samma begränsningar gäller för bland annat erotisk litteratur och sexleksaker.

De banker som Sveriges Radio talat med försvarar sig med att man bara följer internationella etiska avtal.

– Man kan kalla det moralcensur, eller så kan man kalla det för att ha en moralisk kompass som man verkar efter, säger Jan-Olof Brunila, chef för Swedbank betalkortslösningar, till SR Kristianstad.

”Vi måste följa reglerna”

När Kulturnyheterna talar med Jan-Olof Brunila på Swedbank säger han att det är kortföretag som Visa och Master Card som bestämt om de avtal som Swedbank följer.

– Vi är skyldiga att följa reglerna. Om vi inte följer reglerna kommer de att fatta beslut om att regeln ändå gäller och att vi måste stänga av de som de anser bryter mot reglerna, säger han.

Vad tycker du själv om att man gör en moralisk bedömning av något som inte är olagligt?

– Alla företag har väl etiska principer man jobbar efter. Inom ramen för det väljer man att göra eller inte göra affärer med en viss motpart.

Det finns väl mycket kultur som kan vara stötande. Är det er uppgift att bestämma vad som inte ska få säljas?

– I den mån det är bestialiskt beteende har vi en uppgift att inte förmedla betalning. Sedan får man syssla med vad man vill, och vi förbjuder ingen att göra något. Men ingen har någon mänsklig rättighet att förmedla betalning i de här nätverken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.