Foto: Reuters/TT

Banksy uppmärksammar fängslad konstnär i New York

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske gatukonstnären Banksy är tillbaka i New York. Det med en 20 meter stor mural som uppmärksammar den fängslade kurdiska konstnären och journalisten Zehra Dogan, rapporterar New York Times.

På vit bakgrund med svarta räknestreck vill Banksy uppmärksamma den fängslade Zehra Dogans dagar hittills i fängelse. Förra året dömdes hon till två år och nio månader i turkiskt fängelse för att ha målat förstörelsen i en Turkisk stad, med den turkiska flaggan flygande över stadens spillror. Ett år har gått.

Banksys mural är målad på den berömda Bowery Wall i New York – där grafittikonstnärer från det sena 70-talets Keith Haring till samtida Os Gêmeos verk synts till.

Ovanför verket projicerades Dogans målning med texten: ”Dömd till två år och 22 dagar i fängelse för att ha målat denna bild”.

Foto: Reuters/TT

Det nya verket är också ett samarbete med konstnären Borf, som år 2006 dömdes till en månad i fängelse för sin graffiti.

Utöver den 20 meter stora muralen dök också en löpande råtta i en klocka, undertecknad Banksy, upp på en rivningshotad byggnad tidigare i veckan.

Foto: Reuters/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.