Bara de nedre delarna allvarligt skadade

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens brandsyn av Arkitekthögskolan konstateras att byggnaden klarat sig relativt bra, trots den stora branden som härjade byggnaden i tisdags.

En lättandens dag

Det är endast den stora ateljén och verkstaden på byggnadens nedre plan som totalförstörts. Alla befintliga lokaler i de högre delarna av byggnaden har klarat sig med lätta rökskador och vissa vattenskador.

– Det är med en känsla av lättnad som jag kan prata om det här idag. Alla undervisningssalar är helt sanerbara och vi kommer kanske redan att kunna återvända till skolan för undervisning i slutet av nästa vecka, säger Leif Brodersen prodekan på arkitekurhögskolan.

Skolans servrar är också oskadade vilket gör att alla skolarbeten i digitalt format är räddade. Även de flesta större elevprojekten har klarat sig eftersom ritsalarna inte drabbats speciellt hårt av branden.

Stockholms fulaste hus

Arkitekturskolan vid Kungliga Teknsika Högskolan uppfördes 1967-1969 och är ritad av den välkände arkitekten Gunnar Henriksson som också själv utbildats på KTH. Byggnaden som är av typisk nybrutalistisk stil och byggd i betong har under åren kritiserats hårt.

Arkitekturskolan har till och med fått titeln ”Stockholms fulaste hus” ett flertal gånger. Och i kölvattnet av gårdagens brand har det florerat en mängd glada tillrop på Internet.

– Många studenter kände sig kränkta av alla de elaka kommentarer som spreds på nätet. Vi som arbetar här gillar faktiskt våra lokaler och tycker att byggnaden är fin, säger Leif Brodersen.

Den lägre delen måste rivas

Den låga bygganden på nedre plan med den stora atején och verkstäder är nu så skadad av branden att den måste rivas. Det är ännu inte bestämt om den ska återbyggas.

Även om det ser ljust ut för Arkitekturskolans studenterna som förmodas kunna återvända till sina klassrum inom en snar framtid så är byggnadens framtid inte nödvändigtvis lika ljus. Arkitekturutbildningen ska nämligen flytta till nya lokaler på KTH:s campus inom ett par år och ännu är det inte bestämt vad som då ska hända med Gunnar Henrikssons omtalade arkitekturskola.

Marie Nordstrand Sundin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.