Elena Favilli och Francesca Cavallo, författarna bakom succéboken Godnattsagor för rebelltjejer. Foto: Ari Loustarinen/TT

Barnbok om kvinnliga förebilder får 18-årsgräns i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Den hyllade – och omdebatterade – barnboken Godnattsagor för rebelltjejer får, enligt turkiska myndigheter, enbart säljas till personer över 18 år. Anledningen är att boken kan ha ett ”skadligt inflytande” på unga, det rapporterar tidningen The Guardian.

I boken Godnattsagor för rebelltjejer, av författarna Francesca Cavallo och Elena Favilli, porträtteras kvinnliga förebilder som på något vis gjort avtryck i historien. Bokprojektet, som kom till via en Kickstarter-kampanj 2016, har blivit en stor succé och översatts till 47 språk.

Men boken har också gett upphov till debatt och censur. När boken lanserades i Ryssland 2018 censurerade det ryska förlaget Bombora avsnittet om transpersonen Coy Mathis – i enlighet med Rysslands förbud av att sprida ”propaganda för otraditionellt sexuellt umgänge” till unga, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

Nu står det klart att även turkiska myndigheter inför restriktioner för boken. På grund av att bokens innehåll kan ha ett ”skadligt inflytande” på unga läsare beläggs boken med 18 års-gräns, det rapporterar The Guardian.

Den turkiska förläggareföreningen sade i ett uttalande i veckan att myndigheternas beslut var ”ett hot mot de demokratiska principerna”, enligt The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.