Barnboksförfattaren Hans Erik Engqvist har avlidit – 84 år gammal. Foto: Pressbild: Bonnier Carlsen

Barnboksförfattaren Hans Erik Engqvist har gått bort

Publicerad

Barn- och ungdomsboksförfattaren Hans Erik Engqvist har gått bort, 84 år gammal, rapporterar Dagens Nyheter. År 2004 var han Augustnominerad för boken Tröja nummer 10.

Hans Erik Engqvist skrev under sin karriär drygt 30-talet böcker. Han debuterade år 1978 med Rymmarna och har allt sedan dess etablerat sig som en uppskattad barn- och ungdomsboksförfattare. Ofta har hans böcker haft sport och idrott i fokus för handlingen.

Flera av hans böcker handlar om det fiktiva fotbollslaget Bråberga IF, vars namn är en ordlek med namnet på det verkliga fotbollslaget Brålanda IF. Till den serien hör även boken Tröja nummer tio, en bok som Engqvist 2004 nominerades till Augustpriset för.

Men Hans Erik Engqvist skrev även historiska böcker, däribland ungdomsromanen Ge igen! som handlar om arbetarnas kamp för att få organisera sig år 1905.

Mellan åren 1989 och 1997 satt Hans Erik Engqvist som ledamot i Svenska barnboksakademien, en förening med uppgift att främja god barn- och ungdomslitteratur. Och under sin författarkarriär tilldelades han även flertalet litteraturpriser, däribland Nils Holgersson-plaketten år 1983.

Hans Erik Engqvist blev 84 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer