”Våra barns hemliga liv” kritiseras i debattartikel. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

Barnforskare kritiserar SVT-programmet ”Våra barns hemliga liv”

Uppdaterad
Publicerad

Tolv forskare vid barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen vid Stockholm universitet menar att barnen i SVT-programmet Våra barns hemliga liv utsätts för integritetskränkande behandling. Det skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Barnen tar inte skada på något sätt, säger SVT:s ansvarige utgivare Micael Lekberg.

I ”Våra barns hemliga liv” träffas barn i förskoleåldern i en förskolemiljö där de får stifta bekantskap, lära sig nya saker och leka tillsammans.

Samtidigt filmas barnen med hemliga kameror och deras beteende gentemot varandra kommenteras av två barnpsykologer. 

”Går emot barnkonventionen”

I ett avsnitt ramlar ett barn omkull och blir så ledsen att det går åt sidan och gråter. Barnpsykologerna är då ombedda att avvakta och hålla sig på avstånd.

I debattartikeln menar forskarna att barnen medverkar i sociala experiment som strider mot etiska principer.

”Våld, verbalt såväl som fysiskt, förekommer.”

”Vad de medverkande utsätts för är oförenligt med den rätt till privatliv och integritet som fastslås i barnkonventionen.”

”Vi har forskarvärlden bakom oss”

Micael Lekberg, ansvarig utgivare för programmet, menar att programmet är ett underhållande och kunskapsinriktat program som handlar om barns utveckling.

– Jag vet inte vad forskarna i artikeln menar med att det förekommer våld i programmet för det gör det inte. Vi har spelat in programmet i samråd med pedagoger och barnpsykologer. Även föräldrarna har full insikt.

Micael Lekberg säger att det bara är en inblick i hur barn hanterar konflikter.

– Experterna menar att det är bra för barnen att öva och praktisera de här situationerna som uppkommer. Det är inte skadligt att filma barnen i den här typen av dialoger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer