Reas testpatrull Niaz, Decirée och Oliver. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Barnprogram råkade skicka porrlänk

Uppdaterad
Publicerad

Barnprogrammet ”Rea” råkade skicka porr till sina barnreportrar.
En bokstav som försvunnit från en länktext ledde barnen helt fel.
”Meddelandet kom till min telefon, jag är glad att jag slapp se det”, säger en förälder till en 12-årig reporter till DN.

I SVT:s konsumentupplysningsprogram för barn, ”Rea”, är reportrarna som gör intervjuer och testar produkter barn.

Programmet använder sig av flera så kallade mobila reportrar. Drygt hundra barn och unga får via sms uppdrag att kommentera en fråga på film.

Fråga om glass länkade till porr

När Rea-redaktionen tog kontakt med reportrarna i måndags handlade det om favoritglass. I sms:et fanns i vanlig ordningen en länk till en sida där de svarande barnen kan avregistrera sig, skriver DN.

Men en bokstav som fallit bort i länken gjorde att den som klickade på den istället hamnade på en sexsida där två män har samlag.

– Vår dotter hade ingen egen telefon när hon registrerade sig som mobilreporter, så meddelandet kom till min telefon. Jag är glad att hon slapp se det, men jag kan tänka mig att flera ändå sett det utan att ha bett om det, säger en som är förälder till DN.

Gick ut till föräldrar och barn

SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala säger till Kulturnyheterna att sms:et totalt gick ut till 66 användare.

– Vissa gick till barnens mobiler och vissa gick till föräldrar som registrerat sig som kontaktpersoner för barnen. Sms:et innehöll en fråga om man ville fortsätta att vara att vara mobilreporter. Ville man inte det fanns det möjlighet att avregistrera sig genom en bifogad länk, säger hon.

”Inga blottade könsdelar”

Det var ett förkortningsverktyg av länken som strulade till det.

– En bokstav föll bort. Ett ”f” följde inte med. Istället ledde länken till ett nedstängt Tumblr-konto, där det låg kvar innehåll som inte var lämpligt för barn.

– En kortfilm på några sekunder som skildrar en sexuell situation. Inga blottade könsdelar.

”Är jätteledsna”

Enligt Sabina Rasiwala upptäckte Rea-redaktionen själva fadäsen.

– Så fort vi insåg detta så skickade vi ett nytt sms med en ny länk och ringde runt till samtliga föräldrar för att förklara vad som hade hänt och bad dem ta bort sms:et. Vi hade en bra dialog med dem. Vi kontaktade även Tumblr, säger hon.

– Vi är jätteledsna för att det har hänt. Det var den mänskliga faktorn, med det ska inte hända ändå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet