Gräns regissör Ali Abbasi och filmens huvudrollsinnehavar Eva Melander. Foto: Anders Wiklund/TT

Gräns årets bästa film

Uppdaterad
Publicerad

Flest nomineringar och tyngsta vinsten. Filmen Gräns, om två missanpassade själar som hittar varandra blir förra årets bästa film.

Nio nomineringar i tunga kategorier: Filmen Gräns var förhandsfavorit och kammade även hem prestigetiteln bästa film. Sammanlagt tog filmen hem sex baggar.

– Åh, jävlar. Det här är ett pris som jag har tilldelat mig själv sen jag var åtta så det är fantastiskt att få göra det i verkligheten också. Tack. Vi ska vara stolta över oss själva som kollektiv. Sverige har gjort jävligt bra grejer det här året, sade regissör Ali Abbasi.

Ali Abbasis film, byggd på en historia av författaren John Ajvide Lindqvist, handlar om Tina och Vore och är en blandning av skräck, kriminalare och relationsdrama. Filmen plockade även hem priser för bland annat bästa mask, bästa manliga biroll och bästa kvinnliga huvudroll.

Goliat flerfaldigt belönad

Galans andra stora vinnare var Peter Grönlunds Goliat, som vann fyra baggar. Filmens huvudrollsinnehavare, Joakim Sällquist vann pris för bästa manliga huvudroll. Goliat är hans skådespelardebut och han fick rollen genom en slump: Han följde med en kompis på audition och blev uppmanad att provspela själv.

– Det är din vägledning och regi som har gjort att jag har hamnat här, sa Joakim Sällquist i sitt tacktal, och syftade på filmens regissör Peter Grönlund.

Yvonne Lombard tilldelades årets hedersguldbagge

Den 89-åriga skådespelaren Yvonne Lombard tilldelades årets hedersguldbagge. Hon slog igenom på 50-talet och har sedan dess medverkat i över 160 filmer och pjäser.

Publiken var märkbart berörd när Lombard höll sitt tal.

– Jag är så glad, så glad, så glad idag, för nu har jag också fått en bagge. Nu hör jag till gänget, fortsatte Yvonne Lombard.

Guldbaggens publikpris fick Tårtgeneralen, se Filip Hammars mamma hålla tacktal nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.