Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förlist flyktingbåt visas på Venedigbiennalen Foto: Andrea Merola/AP/TT

Förlist flyktingbåt visas på Venedigbiennalen

Uppdaterad
Publicerad

En båt som 2015 sjönk med hundratals migranter ombord i Medelhavet ställs nu ut som en installation på konstbiennalen i Venedig. Bakom verket står den schweizisk-isländska konstnären Christoph Büchel.

Det var i april 2015 som fiskebåten som lämnat Libyens huvudstad Tripoli kraschade in i ett fraktfartyg och sjönk i Medelhavet. Enligt en utredning av FN fanns vid händelsen över 800 personer ombord på skeppet som var byggt för en besättning om 15. Endast 27 personer överlevde, skriver Art news.

Ett år senare bärgades fartyget av italienska myndigheter. Sedan dess har det varit oklart vad som ska göras med båten och vem som ska göra det. Men nu har fartyget, på initiativ av den schweizisk-isländske konstnären Christoph Büchel, fraktats till Vendigbiennalen för att ingå i ett projekt han kallar ”Barca nostra”.

Till The Guardian säger Christoph Büchels samarbetspartner och curator, Maria Chiara di Trapani, att hon hoppas att besökarna när de besöker båten stannar upp och tittar, lyssnar och reflekterar, i tystnad.

”Vi lever i en tragisk tid utan minne. Vi kollar på nyheterna och någon som dör på havet verkar så långt borta – så vi byter kanal”, säger hon till tidningen och poängterar att den fysiska upplevelsen av båten kanske kan förändra mönstret. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer