Prinsessan Diana. Foto: TT

BBC ber om ursäkt för Diana-intervju

Uppdaterad
Publicerad

BBC:s tidigare medarbetare Martin Bashir använde lögner för att få prinsessan Diana att ställa upp i ett program där hon pratade om sina äktenskapsproblem. Det framkommer i en rapport från det brittiska mediebolaget, som nu ber om ursäkt.

– BBC kan inte vrida tillbaka klockan när 25 år passerat, men vi kan villkorslöst be om ursäkt, säger BBC:s generaldirektör Tim Davie

Den uppmärksammande intervju som Martin Bashir gjorde med prinsessan Diana 1995 sändes i BBC:s populära program Panorama och sågs av nära 23 miljoner människor.

Intervjun fick mycket stor uppmärksamhet, inte minst eftersom prinsessan Diana för första gången tog bladet från munnen och berättade om sina relationsproblem med prins Charles.

– Det finns tre personer i äktenskapet, sade Diana bland annat i intervjun.

I efterhand framkom misstankar om att Bashir använt metoder som bryter mot pressetiska regler för att förmå prinsessan att ställa upp på intervjun. Bland annat ska han ha visat upp förfalskade bankutdrag för prinsessan Dianas bror för att vinna förtroende, så att brodern skulle presentera dem för varandra.

Martin Bashir lämnade nyligen in sin avskedsansökan, av hälsoskäl enligt honom själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.