Operagruppen Kamraterna tycker att Fidelios tema med frihetslängtande politiska fångar är nog så aktuellt idag som på 1800-talet.
– Jag har försökt hitta nutida förebilder, berättar Daniel Ralphsson, som spelar fången. Jag har tittat på hur människor mår och vad de råkat ut för på ställen som fånglägret på Guantanamo och i Abu Ghraib-fängelset. Det finns tyvärr många exempel.
Handlingen flyttad till DDR
Beethovens originalvesion utspelade sig i 1600-talets Spanien. I Kamraternas version befinner vi oss i 80-talets DDR. Under två års tid har Leonore letat efter sin bortförde man, som fängslats på grund av sin politiska övertygelse.
– Hon har efter två år kommit utklädd till detta fängelse och hoppas att hitta honom. Leonore har ingen direkt plan, utan gör allt i stunden, det handlar för henne om att samla mod, berättar Natalie Hernborg som gör rollen som Leonore.
Premiären en katastrof
Fidelios premiär i Wien i början av 1800-talet blev en smärre katastrof. Wien hade just invaderats av Napoleon och ockupationssoldaterna i publiken uppskattade inte Beethovens berättelse om en politisk fånge som vill fly.
– Visst kan man säga att Beethoven hade en politisk agenda, han vill visa människans törstan efter frihet, det är det operan egentligen handlar om, säger regissören Dan Turdén.
Ryktas vara ospelbar
Symboliken i Fidelio är fortfarande stark. Just ”Fidelio” valdes ut att spelas på fängelseön Robben Island i Sydafrika när man 2004 firade 10 år av demokrati och frihet. Operan omges av ryktet att vara både ospelbar.
– Den ligger väldigt tydligt i gränsland mellan klassicism och romantik, säger Dan Turdén. Musiken växlar mellan tyskt sånglustspel och oratorium.
– Jag har aldrig sjungit en sådan roll tidigare, säger Daniel Ralphsson. Det har verkligen varit en utmaning, bara min aria har jag hållit på med i ett halvår.
Operan slutar lyckligt. När diktaturen faller kan Leonore till slut rädda sin man.