Olika lag tävlar mot varandra i spelet Counter-Strike: Global Offensive. Arkivbild. Foto: John Locher/TT

Bekräftat: Counter-Strike Major äger rum i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges tillfälliga inreseförbud har hotat internationella e-sportturneringar från att äga rum i landet. Men efter regeringens ändringar i regelverket står det klart att CS:GO Major hålls i Stockholm i november trots allt, rapporterar spelsajten HLTV.

4-7 november hålls Counter-Strike: Global Offensive-turneringen CS:GO Major inne på Globen (Avicii arena) i Stockholm. Arrangörerna siktar på att ta emot omkring 14 000 personer i publiken. Tävlingen är en av de riktigt stora i e-sportvärlden, med flera miljoner kronor i prispotten.

Men det var länge osäkert om tävlingen skulle bli av i Stockholm, eller om Sverige skulle nobbas som värdland. Under sommaren valde arrangörerna bakom tävlingen The international att genomföra e-sportturneringen i Bukarest istället.

Anledningen var Sveriges tillfälliga inreseförbud från länder utanför EES, som inte gjorde något undantag för e-sportare på elitnivå.

Hård kritik

Sveriges sätt att hantera situationen fick hård kritik från både e-sportarrangörer och Stockholms finansborgarråd.

Kulturminister Amanda Lind (MP) uttryckte att hon ville rädda kommande e-sportturneringar som planeras att hållas i Sverige, och i juli meddelade regeringen en ändring i det tillfälliga inreseförbudet så att e-sportare på elitnivå från hela världen fick lov att komma hit.

Arrangören PGL har dröjt med sitt svar, men nu står det alltså klart att CS:GO Major inte flyttar utan hålls i Stockholm som planerat.

Tidigare besvikelse

Tidigare i år blev fansen besvikna när turneringen The internationel i spelet Dota 2 flyttades från Sverige på grund av reserestiktionerna:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.