Belarus public service-journalister har gått ut i strejk

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot regimen i Belarus växer. I dag har journalister på det statligt kontrollerade public service-företaget BTRC gått ut i strejk.

– Situationen är som en dödlig cocktail, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Under söndagen var uppemot hundra tusen människor ute och demonstrerade emot valresultatet och den sittande regimen.

Tusentals demonstranter samlades också utanför den statliga tv-kanalen BTRC:s byggnad i Minsk i protest mot censur. Kanalen valde inledningsvis att inte bevaka den senaste veckans massiva demonstrationer mot valresultatet.

Men nu tycks det röra på sig inne på det statsstyrda public service-företaget.

– Omkring fem journalister har redan lämnat. Men idag hotar man med strejk och hela tv-bolaget hotar med att lägga ner jobbet. Det blir väldigt spännande att se vad som händer, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser.

Under förmiddagen spreds klipp från tv-kanalens morgonsändningar där programledarsoffan gapade tom.

”I botten av pressfrihetsindex”

Situationen för landets journalister har varit allvarlig under många år.

– Senast jag hörde satt det ett 20 tal journalister i fängelse. Man utsätts för attacker och många har blivit av med sin pressackreditering. Vi på Reportrar utan gränser har länge sett Belarus som ett av de sämsta länderna i världen i vårt pressfrihetsindex.

Oro inför framtiden

Trots att protesterna är större än någonsin, och att journalisternas förutsättningar är satta under lupp så ser Erik Halkjaer mörkt på framtliden.

– Det står och väger men ser fortfarande väldigt illa ut. Vi har att göra med en hårdför diktatur så jag är pessimistisk, särskilt om man har Ryssland på sin sida.

Tweet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.