Ett späckat schema står för dörren på Bergman center på Fårö under lördagen. Foto: TT

Så firas lördagens 100-årsjubileum på Bergmans Fårö

Publicerad

På lördag skulle han ha fyllt 100 år: Filmnestorn, teatermannen och dämonregissören Ingmar Bergman. På Bergman Center på Fårö pågår förberedelserna inför bemärkelsedagen som kommer bjuda på allt mellan 24 timmars filmvisning till cykelsafari i det Bergmanska favoritlandskapet.

– Vi kommer ha som ett slags öppet hus där allt är gratis, och vi kallar det 100 år på ett dygn, säger Bergman centers verksamhetschef Cristina Jardim Ribeiro till Kulturnyheterna.

För det är ett späckat schema som står för dörren på Bergman center på Fårö under lördagen. Cykelsafari till bland annat stranden i Brgmanklassikern Persona, samtal med så väl författaren Kristofer Ahlström som konstnären Ludmila Christeseva och minikonsert med Romeo och Julia-kören i Bergmansanda.

Därtill blir det Sverigepremiär av Bergman-stipendiaterna David och Hi-Jin Hodges dokumentär In the light of Bergman där 27 fåröbor berättar om sin relation till regissören.

– Vi slår upp portarna midnatt mellan fredag och lördag och sen slår vi igen portarna vid midnatt mellan lördag och söndag, säger Cristina.

Bjuder in till Bergman-maraton

Dygnet står i fokus, inte minst i form av att även 24 timmars kompakt biomörker som står tillgängligt för den hugade.

– Det blir nio filmer, men det är för att vi kör den långa versionen av Fanny och Alexander. Men vi visar bland annat Vargtimmen under vargtimmen och fortsätter vidare med filmer som Gycklarnas afton, Skammen och avslutar med Sommarnattens leende, säger Cristina och fortsätter:

– Sen visar vi så klart Cirkus av Charlie Chaplin för han tittade alltid på en Chaplin-film på sin födelsedag.

Hur kommer den som ser alla filmer i ett svep må efteråt?

– Man kommer nog ändå gå ut ur rummet med en känsla av triumf av att ha klarat av det. Förhoppningsvis kommer man minnas lite fina scener. Men jag tänker att det kanske kan bli något särskilt, att allt blandas till en enda stor Bergman-upplevelse som är lite större än varje film i sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer