Katinka Faragó Foto: TT

Bergmans högra hand får hedersbaggen

Uppdaterad
Publicerad

Katinka Faragó tilldelas årets Hedersbagge. Lång och trogen tjänst i hennes fall är branschaktiv sedan 1949.

”Tack så hemskt mycket, ni får mig att gråta”, säger hon.

Årets hedersbagge går till Katinka Faragó, scripta och produktionsledare vid en lång rad svenska filmer. Hon hade ett nära samarbete med Ingmar Bergman.

– Tack så hemskt mycket. Ni får mig att gråta, och då blir det inget alls, inleder hon sitt tacktal.

Guldbaggen 2017

– Det hör är som ett kvitto för alla åren. Jag fanns med i branschen redan 1949, i början var det lite körigt. De frågade om jag ville jobba med Bergman för att ”det är ingen annan som vill”.

Katinka Faragó föddes i Wien 1936 som Katerina Faragó. Hon flydde undan andra världskriget 1940 och hamnade i Sverige. Hennes pappa jobbade vid filmen och tog med henne på inspelningar. Hennes första jobb var som scripta vid filmatiseringen av Harry Martinsons Vägen till Klockrike.

”Om han stirrar på dig, stirra tillbaka”

Några år senare gjorde hon som 17-åring sin första film med Bergman: Kvinnodröm. På Ingmar Bergman-stiftelsens webbsida kallas Faragó Bergmans högra hand och ett råd hon fick inför första filmjobbet med demonregissören citeras:

”Om han stirrar på dig, stirra tillbaka. Om han spottar på dig, spotta tillbaka”.

Hon jobbade sen som scripta på Svensk Filmindustri mellan åren 1955-1965 och filmade mycket med Bergman. Bland annat Det sjunde inseglet, Sommarnattens leende och Smultronstället. Totalt blev det 19 filmer. Den sista var storsuccén Fanny och Alexander, som belönades med hela fyra Oscarsstatyetter.

– När vi gjorde Sommarnattens leende var vi i Skåne och gjorde två veckors filminspelning på tio dagar. Sista kvällen satt vi utanför teatern i Ystad. I regiassistentens dagbok står det ”nu är vi alla mycket trötta. Katinka gråter bara man skriker håll käften åt henne”, sa Katinka Faragó.

Producerade själv

Under sin tid på SF jobbade hon också med Hasse Ekman, Vilgot Sjöman och Jan Troell.

Katinka Faragó blev senare produktionsledare och filmproducent. Hon var produktionsledare på Andrej Tarkovskijs Offret som spelades in i Sverige 1985.

Som producent ligger hon bakom filmer från vitt spridda genrer. Till exempel God afton herr Wallenberg, Juloratoriet och Tic Tac. Jönssonligan och den svarta Diamanten, Hjälten och Populärmusik från Voittula. Med mera.

På filmsajten IMDB är hennes sista credit controller på Simon och Ekarna från 2011.

På sidan Nordic women in film beskrivs Katinka Faragó som en levande legend inom svensk film.

– Att jobba ihop i ett team med människor som är duktiga, begåvade och ambitiösa, och rätt besvärliga ibland både bakom och framför kameran, är en fantastisk upplevelse. Att vara med de här människorna, som har ett enda syfte: att göra en bra film, säger hon i sitt tacktal.

Hederguldbaggen har delats ut sedan 2000 då Annalisa Ericson fick priset.  Bland de många storheterna som fått priset finns bland andra Hans Alfredson, Harriet Andersson, Liv Ullman, Birgitta Andersson, Gösta Ekman, och Sickan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2017

Mer i ämnet