”Pam and Tommy” är sevärd bara som en perfekt storm av 90-talsnostalgi tycker Kristoffer Viita. Foto: Erin Simkin/Hulu via AP

Berusande om sexvideon som förändrade världen

Uppdaterad
Publicerad

Biografiserien Pam and Tommy på Disney plus är en perfekt storm av 90-talsnostalgi och fångar ett ögonblick som omdefinierade populärkulturen, skriver Kristoffer Viita. 

Det var i mitten av 90-talet som ett beryktat videoband laddades upp på vad som då kallades ”world wide web” och blev den första kändissexvideon som hade sönder internet. Hemmafilmen föreställde paparazzifotografernas favoritpar: Playboymodellen och Baywatch-stjärnan Pamela Anderson, och Mötley Crües badboy-trummis Tommy Lee, som hade dokumenterat parets vilda smekmånad på en båt. 

Serien Pam and Tommy tar avstamp ett par år tidigare, när Tommy Lee precis träffat Pamela Anderson och gift sig efter ett par dagars ecstasy-trippande. Paret är mitt uppe i en romantisk virvelvind som eldas på av deras kändisskap. Skådespelarna Lily James och Sebastian Stan är lika sina förlagor, om än som dopade tabloidversioner (Pamela Anderson har själv kallat skådespelarna ”billiga kopior” och sagt att hon inte kommer se serien).  

Tommy är astronomiskt arrogant mot sin hantverkare Rand Gauthier, som får sparken utan lön och blir utslängd ur Tommys hus under gevärshot. Stoner-komedi-kungen Seth Rogen gör en ovanlig roll som den hunsade hantverkaren Gauthier, som bestämmer sig för att hämnas genom att stjäla Tommys kassaskåp som råkar innehålla videobandet.  

Pam and Tommy är en berättelse om internets gryning, och videobandets väg går genom porrbranschen och maffian (komikern Andrew Dice Clay är underhållande som bufflig skurk som hjälper till att finansiera distributionen) tills det till slut hamnar gratis på internet. Pam och Tommys video skapade en trend med kändisar som haft sex framför en kamera och sedan slagit mynt om uppståndelsen. Paris Hilton och Rick Solomon, eller Kim Kardashian och Ray J efter dem för att nämna två kända exempel. 

Men Pam och Tommys video var unik utöver att vara den första i sitt slag. Den hade stulits och distribuerats utan deras medgivande, den hade också en ovanligt privat, opornografisk och kärleksfull stämning. I en scen i Pam and Tommy diskuterar ett lesbiskt par hur filmen får Tommy att framstå som ”en känslig grottman”. 

Ruset från en mer gränslös tid smittar av sig i Pam and Tommy. Även om ett anakronistiskt soundtrack skär lite i öronen. Men mycket går att förlåta tack vare det stundtals rent galna manuset, som en scen när Tommy har en lång diskussion med sin egen penis (en lem som är datoranimerad och käftar tillbaka) huruvida han bör stadga sig eller inte.  

Serien påminner också om 90-talets misogyna tidsanda. Pamela drömmer om en karriär lik Jane Fondas, där hon kan vika ut sig, skådespela och vara en feministisk aktivist samtidigt. Men när videon läcker är det Anderson som kallas slampa och Lee som får high fives för sin ”monster hog”. Videon blir dessutom föremål för en rättstvist med porrblaskan Penthouse, och då är det Anderson som ensam tvingas ge en detaljerad disposition av händelserna.

Skandalen är den röda tråden men ”Pam and Tommy” är sevärd bara som en perfekt storm av 90-talsnostalgi, från en tid när sleaze-kändisar var som kungligheter. 

Pam and Tommy

Genre: Biografi/komedi 

Premiär: 2 februari 2022 

Skapare: Evan Goldberg, Seth Rogen 

I rollerna: Lily James, Sebastian Stan, Seth Rogen med flera.  

Antal avsnitt: 8 (Disney plus) 

Betyg: 4 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.