Arkitektkontoret Manthey Kula har ritat minnesmärket som planeras vid Utøyakajen i Tyrifjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Beskedet: Ja till minnesmonument över Utøyas offer

Uppdaterad
Publicerad

Minnesmonumenten över Utøyas offer blir verklighet, rapporterar NRK. Det står klart efter ett beslut i norska Holes kommunstyrelse under torsdagskvällen. Beslutet har föregåtts av flera års konflikt med boende i området.

Minnesmonumentet ”Efter 22 juli” kommer att bestå av 77 stycken tre meter höga bronspelare. Varje pelare ska representera ett av dödsoffren för Anders Behring Breiviks terrordåd den 22 juli 2011. ”Efter 22 juli” kommer att byggas på Utøyakajen, i närheten av ön där dådet ägde rum.

– Vi har jobbat länge det här projektet och är väldigt glada över att kommunen fattat det här beslutet, säger arkitekten Beate Hølmebakk till Kulturnyheterna.

– Inte minst är vi glada för alla som har väntat på det här minnesmärket, och ser fram emot att det ska stå klart till nästa år då det är tio år sedan massakern ägde rum.

Har omgetts av konflikt

Att ett minnesmonument blir av har inte varit självklart, och torsdagskvällens beslut kommer i spåren av flera års konflikt med boende i området.

Flera dem har varit kritiska till minnesmärket, då det skulle bli en daglig påminnelse om traumat. Dessa har också sagt till norska medier att de kommer försöka stoppa projektet i domstol, om det röstas igenom.

– Många reagerar med misstro. Statsbygg tar ifrån oss möjligheten till att gå vidare med våra liv, säger Maria Holtane-Berge, närboende och ordförande i föreningen Utstrandas väl, till NRK.

Första projektet stoppades

Det första förslaget på minnesmärke, signerat svenske konstnären Jonas Dahlberg, skrotades just på grund av grannprotester. Dahlbergs Memory wound, som var det vinnande bidraget i en konstnärstävling, skulle ha blivit ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom udden i närheten av Utøya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.