Fortsatt strama publikrestriktioner kommer att gälla i kulturbranschen, meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) under torsdagen. Foto: TT

Besvikelse i kultursverige efter oförändrad publikgräns

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga lättade publikrestriktioner för kultursektorn. Skälet är enligt socialminister Lena Hallengren (S) att smittspridningen i samhället går åt fel håll.

-Det är naturligtvis en besvikelse, säger Stefan Forsberg, styrelseordförande för Svensk Scenkonst.

Regeringens besked kom vid en pressträff på torsdagen.

-Vi vet att kulturen har det svårt, och är väl medvetna om vilken betydelse sektorer som kultur och idrott har för vårt samhälle. Men vi har hela tiden varit tydliga med att undantag endast kan genomföras om läget tillåter det, säger Lena Hallengren.

”Allt vi kan”

Beskedet att för närvarande inte lätta på de rådande publikrestriktionerna motiverades ytterligare av kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

-Jag förstår att det här är ett besked som gör väldigt många besvikna. Jag hade, som ni, helst sett att vi inte behövt fatta det här beslutet i dag. Men Sverige och världen befinner sig i den värsta hälsokrisen sedan andra världskriget. Vi måste göra allt vi kan, säger hon.

-Vi planerar fortfarande att göra de här ändringarna. Men för att regeringen ska kunna fatta ett sådant beslut krävs det att smittläget fortfarande tillåter ett sådant undantag.

Lättnader av publikrestriktionerna har varit hett efterlängtade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin. Regeringen meddelade förra veckan att dagens beslut skulle fattas med hänsyn till det aktuella smittoläget.

Varken Hallengren eller Lind vill uppge en exakt tidpunkt för när ett nytt besked om eventuella lättnader av publikrestriktionerna kan komma.

Skarpare dialog

Trots att smittoutvecklingen går åt fel håll kommer beskedet som ett dråpslag för en bransch som blöder.

-Jag sa senast i går kväll till publiken på en konsert att vi står lite som i givakt och väntar på ett besked om att få spela för fler. Och vi har gjort vår hemläxa, så det är en besvikelse, det går inte att säga något annat, säger Stefan Forsberg.

-Naturligtvis kan jag inte ha någon åsikt om Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vi förstår att skyddsläget kommer först men vi måste få en skarpare dialog med regeringen om ledtiderna. Det är en absolut förutsättning för framtiden.

Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon går steget längre och säger att beskedet innebär att ”luften går ur” många privata näringsidkare i kultursektorn:

-Jag har full förståelse för regeringens oro för den ökande smittspridningen. Men jag hade önskat att man efter nästan sju månader av pandemin skulle vara beredd att presentera ett mer genomtänkt och jämlikt regelverk, istället för att ensidigt använda sig av mötesförordningen som slår mot vissa men inte alla. Många har redan gått i konkurs, många lämnar branschen.

”Förstår inte logiken”

Birgitta Svendén, Kungliga Operans vd och operachef, säger att hon inte förstår logiken i regeringens beslut. Svendén ställer sig frågande till varför scenkonstbranschen tycks utgöra den största smittorisken i samhället jämfört med till exempel restauranger, köpcentrum och kollektiva färdmedel.

-Teatrarna är byggda för strukturer med organiserade publikflöden, vi har djup kunskap och erfarenhet kring just den frågan och är väl förberedda sen länge, säger hon.

-Nu ändrades beslutet kring restaurang med underhållning, varför testar man då inte att stegvis öka publiken på våra teatrar?

Publikrestriktionerna

Visa

Publikgränsen på 50 personer fortsätter att vara huvudregeln för allmänna sammankomster, men kaféer och restauranger undantas från den 8 oktober för att göra det möjligt att anordna konserter på serveringställen.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer