Ninna Engberg, vd på Tele2 arena, tycker att anläggningen passar bra för såväl fotbollsmatcher som konserter. Foto: Erik Mårtensson/TT

Arena-vd svarar på ljudkritiken

Uppdaterad
Publicerad

”Väldigt bra ljud på Tele2 arena” enligt vd:n Ninna Engberg, som besvarar kritiken om att konsertupplevelsen inte skulle hålla måttet.

”En ljudkyrkogård där bra musik kommer att dö”. Så beskriver frilansjournalisten Oscar Sundell sin upplevelse av Tele2 arena. Han var på plats när den invigdes i augusti. Men han såg bara en tredjedel av arrangemanget.

– Jag har aldrig gått från en konsert tidigare. Men det var rundgång där jag satt och ljudet kom i etapper. Det var väldigt irriterande, säger han.

”Dovt utan nyanser”

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om kritiken mot konsertljudet på Friends arena. Men nu får även Tele2 arena kritik.

Förra helgen förvandlades scenen till ett dansgolv när ”November Lights” arrangerades. 18.000 personer kom till arenan för att lyssna på elektronisk dansmusik framförd av nio dj-akter.

– Jag upplevde ljudet som lågt och dovt utan nyanser, säger den missnöjda besökaren Sanne Sejlert.

Hon kommer inte att gå på dansfestivalen nästa år på grund av det dåliga ljudet.

VD: ”En liten klick som klagar”

Ninna Engberg, vd på Tele2 arena, tror att Sanne Sejlert representerar en minoritet bland ”November Lights”-besökarna:

– Tusentals besökare kom till Lights och bara ett fåtal var missnöjda. Arenan är ny och det är klart att ljudet inte är perfekt på alla ställen, men vi upplever inte att vi får fler klagomål än på Globen och Hovet. Det är en väldigt liten klick som klagar, säger hon.

Ingen arena nischad på musik

Men Per Sinding-Larsen, musikkritiker på Kulturnyheterna, är skeptisk till arenabyggandet i Sverige. Han menar att kombinationen många läktarplatser och bra akustik är en svårknäckt nöt.

– Det finns så många arenor att det knappt går att ta sig fram längre. Men det finns inte en enda arena i hela världen nischad på konserter, säger han.

”Inte samma sak som att lyssna hemma”

Ninna Engberg tycker att Tele2 arena lyckas hålla ljudkvaliteten uppe på en internationellt hög nivå, trots att man inte bara fokuserar på konserter:

– Enligt mig har vi väldigt bra ljud på Tele2 Arena. Den är byggd för att passa både för konserter och fotboll och fotbollspubliken har aldrig klagat, säger hon till Kulturnyheterna. Dåligt ljud är ju upp till var och en att bedöma, men jag tror att man måste förstå att en livekonsert inte är samma sak som att sitta hemma och lyssna på en bra ljudanläggning, säger hon.

Ingen av de artister på Lights som Kulturnyheterna kontaktat har velat svara på hur de upplevde ljudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arenorna i Stockholmsområdet

Mer i ämnet