Betongdrömmen som sprack i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar OS i Brasilien. Omkring hundra mil från Rio de Janeiro ligger huvudstaden – Brasília. Staden ritades som en utopisk betongdröm på femtiotalet och är idag klassad som världsarv. Men verkligheten blev inte som arkitekten hade tänkt sig.

Inte långt från OS-invigningen ligger den mytiska platsen Brasília, en betongutopi mitt ute i öknen, och en av världens mest extremt planerade städer.

Staden var avsedd för 500.000 personer, men nu bor över två och en halv miljoner människor inom dess gränser. Trots att befolkningen växer varje år, kan stadsplaneringen inte ändras.

Den kom till efter att en tävling om att rita en ny huvudstad, mitt i öknen, utlystes i mitten av 1950-talet. Stadsplaneraren Lúcio Costa vann, och alla de offentliga byggnaderna kom att ritas av arkitekten Oscar Niemeyer.

1960 var allt klart för invigning.

”Brasilien kan inte förtsätta vara ett land med öde öknar, där flertalet bor ut med kusten och stora landområden står övergivna. Brasilien är ämnat att bli ett stort land, därför måste vi besegra inlandet” sa man på tv.

Men Brasilia ritades och planerades för att rymma en befolkning på en halv miljon, och idag bor två och en halv miljon människor i staden. De flesta i enkla bostäder långt från arkitektens utopiska dröm.

Mer om staden Brasília blir det i kvällens K Special, som sänds klockan 20:00 i SVT 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.