Foto: SVT

Bianca Kronlöf fick historiens första pris för Årets nykomling

Uppdaterad
Publicerad

”Sträva efter jämlikhet. Det dödar inte kreativiteten. Det enda det dödar är att samma människor ska få skapa för statliga medel”, säger hon i sitt tacktal.

Nytt för årets Guldbaggegala är priset till Årets nykomling, en person som börjat verka inom filmbranschen och på något sätt har utmärkt sig under året som gått.

Först att knipa nybaggen är skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf.

”Så jävla stolt”

”En person med stor integritet levererar ett kvinnoporträtt fritt från klichéer. Övertygande bär hon historierna, och historierna bär hennes signatur”, lyder juryns motivering.

– Jag är så jävla, jävla stolt över mig själv. För jag jobbar så himla hårt. Nästan som om jag vore en sjuksköterska eller stenläggare. Det här priset – förlåt till alla som kommer att vinna priser här i kväll, är det finaste, säger hon i sitt tacktal.

Tanken med priset är att inspirera till nytänkande och innovativa val inom svensk film. Bianca Kronlöf, som har huvudrollen i Ronnie Sandahls film ”Svenskjävel”, tackar regissören för att ”jobba normkritiskt går inte att göra helt själv”.

– Tack för att du tycker att vara medlem i den så kallade pk-maffian inte är ett hot, utan en tillång, säger hon.

– Alla människor ska kunna vara fria i sina kroppar. Jag vill tacka mina föräldrar, som är sjuksköterska och stenläggare. Ni jobbar så hårt och har alltid uppmuntrat mig och mina systrar att vara fria. 

Uppmanar: Sträva efter jämlikhet

Bianca Kronlöf avslutade sitt tacktal med ett slag för arbetet med representation och normkritik inom svensk konst.

– Sträva efter jämlikhet. Det dödar inte kreativiteten. Det enda det dödar är att samma personer ska få skapa för statliga medel. Och, det här priset får jag när jag har  varit med i ett år! Fattar ni hur livsfarlig jag kommer att vara vid 65...?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen 2016

Mer i ämnet