Bianca Kronlöf intar vita duken

Uppdaterad
Publicerad

”Full patte”-skaparen har huvudrollen i Ronnie Sandahls långfilmsdebut som får Sverigepremiär på Göteborgs filmfestival.

En av de nästan 500 filmer som visas på Göteborgs filmfestival i år är ”Svenskjävel”, ett svenskt-norskt kärleksdrama regisserat av Ronnie Sandahl. Filmen är nominerad till festivalens pris Dragon award, och har redan vunnit priser i bland annat Chicago och Zürich.

Och Bianca Kronlöf, som spelar huvudrollen i filmen, utsågs nyligen till bästa skådespelerska på den franska filmfestivalen Les Arcs för sin insats.

GIFF 2015

Gunilla Röör som mentor

För många är hon känd som rollfiguren ”Snubben” och för sin medverkan i ”Full patte” på SVT Flow. Men hon har också spelat mycket teater innan och hade inga problem att ta klivet till att spela in långfilm.

–  Jag hade Gunilla Röör som mentor och till henne kunde jag ställa alla de dumma frågorna. ”Hur ska man förbereda sig? Måste man kunna hela manuset utantill?”, berättar Bianca Kronlöf för Kulturnyheterna.

Handlar om klass och kön

”Svenskjävel” handlar om en 23-åring som lämnar den svenska landsbygden för att söka lyckan i Norge.

–  Det är en historia om att hitta tillhörighet, men handlar samtidigt om klass och kön, säger Bianca Kronlöf.

Hon berättar att Ronnie Sandahl tipsade filmens rollsättare om Bianca Kronlöf efter att ha läst en artikel som hon skrivit om sin rädsla för att fastna i stereotypa roller som skådespelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GIFF 2015

Mer i ämnet