Bianca Kronlöf prisas som kvinnligt geni

Uppdaterad
Publicerad

Årets Dorisgeni delas ut för att synliggöra kvinnor inom film. I år går priset till skådespelaren, komikern och konstnären Bianca Kronlöf.

Priset instiftades 1999 av bolaget Doris Film för att verka för en jämställd filmbransch. Doris Film skriver att priset är till ”för att synliggöra kvinnliga genier inom film och för att få kvinnor, i samma utsträckning som män, att geniförklara varandra”. Prissumman på 10.000 kronor går i år till Bianca Kronlöf.

-Jag blev så glad att jag började grina. Det känns fantastiskt att en organisation som jag beundrar så mycket har följt mitt arbete och väljer att uppmärksamma det. Nu kan jag gå längre, bli modigare och ägna mig åt min feministiska konst utan att behöva oroa mig för hyran på ett tag, säger Bianca Kronlöf i ett pressmeddelande.

Bianca Kronlöf är aktuell med den feministiska teatergruppen Gruppen och deras föreställning ”Gruppen och herrarna” samt som huvudrollsinnehavare i den kommande långfilmen ”Svenskjävel”.

Prisutdelningen äger rum i Göteborg den 9 oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.